'Wij zijn de nieuwe Joden, dat kun je rustig zeggen'

Nauwelijks straffen uitgedeeld, maar klimaat wel veranderd

Vijf maanden na invoering van het boerkaverbod in Frankrijk is er nog nauwelijks iemand bestraft. Toch is het klimaat voor volledig gesluierde vrouwen er slechter op geworden, zeggen boerkadraagsters.

Waar kan je nog terecht met je integrale sluier? Alleen thuis en in de auto eigenlijk. Wie zich ermee vertoont in de bus, een winkel, op het schoolplein of gewoon op straat, kan veroordeeld worden tot een boete van 150 euro of een burgerschapscursus.

Tot nu werden 137 vrouwen met een nikab aangehouden, maar pas gisteren legde een rechter in Meaux, ten oosten van Parijs, voor het eerst een boete op aan twee boerka-activisten. Zij wilden in mei een verjaardagstaart bezorgen bij de burgemeester van Meaux, Jean-François Copé, die een van de drijvende krachten was achter het verbod.

Het ministerie van justitie zegt dat een 'dialoog' belangrijker is dan straf. Lila Citar van Amazones de la Liberté, een vereniging voor volledig gesluierde vrouwen, heeft een andere kijk op die terughoudendheid. Volgens haar zijn de autoriteiten bang dat een veroordeling wordt aangevochten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (EHRM). En dat de Franse staat dan op de vingers wordt getikt omdat het de vrijheid van godsdienst geweld aan doet.

Dat is ook precies wat Citar en haar 'amazones' (250 leden) van plan zijn te doen: naar het EHRM stappen. Ze moet alleen nog even geduld hebben. De twee vrouwen die in Meaux werden veroordeeld hebben al een belangenbehartiger: de zakenman Rachid Nekkaz.

Nekkaz trok ook in Nederland de aandacht met zijn belofte de boetes van alle vrouwen met een gezichtssluier te betalen, in elk Europees land waar een verbod geldt. De ondernemer, getrouwd met een katholieke Amerikaanse, wil daarmee voorkomen dat de rechten van burgers worden ingeperkt, vertelde hij 19 augustus in Trouw.

Volgens Citar gaat het Nekkaz alleen maar om aandacht. "Niemand had ooit van deze man gehoord voor het boerkaverbod, nu is hij bijna een beroemdheid. Nekkaz is een manipulator met politieke ambities, hij is helemaal niet in ons geïnteresseerd. Bovendien vindt hij dat het verbod alleen op straat niet zou mogen gelden, wij willen er helemaal van af."

Citar, die in een dorp ten westen van Parijs woont, wijst op de gevolgen van het boerkaverbod voor het dagelijks leven. In haar eigen supermarkt kan zij nog ongehinderd boodschappen doen, maar dat is niet overal zo, weet zij. "Sommige hypermarchés vragen vrouwen de volgende keer de nikab thuis te laten omdat zij anders maatregelen moeten nemen. En ik heb een stuk of twintig klachten van vrouwen die werden geweigerd door een arts of een apotheek. Er zijn ook winkeliers die dat doen, maar dat mag helemaal niet. Zij kunnen alleen de politie bellen, zo staat het in de wet."

Deze 'oproep je medeburgers te verraden' doet Citar denken aan de anti-joodse wetgeving van het collaborerende Vichy-Frankrijk. "In Toulouse is een vrouw aangehouden toen zij de Ikea verliet. Zij had haar nikab snel afgedaan toen zij de politie zag, maar die vertelde haar dat zij was aangegeven. Dat is toch schandelijk? Wij zijn de nieuwe Joden, dat kun je rustig zeggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden