'Wij zijn de nieuwe feministen, we maken vrouwen krachtiger'

Medina Schuurman (1969), actrice en scenarioschrijver

"Moe waren we, al tijden, we sliepen slecht en zaten niet goed in ons vel: Isa Hoes, mijn beste vriendin, en ik. Het bleek dat we in de overgang zaten en dat hadden we niet door. Wat houdt het in, vroegen we ons af. We wisten eigenlijk van niks. Terwijl het een heel bepalende fase is in een vrouwenleven.

We hadden al langer een idee om een boek te schrijven over voeding en beweging voor de ouder wordende vrouw. Maar naarmate we ons meer in de overgang verdiepten, besloten we dat we het over meer wilden hebben.

We kwamen tot de ontdekking dat het feminisme veel voor ons vrouwen heeft betekend, maar dat er over twee onderwerpen weinig werd gesproken. Het ging niet over moederschap, want dat bevestigde vrouwen te veel in hun traditionele rol. En over de overgang werd ook gezwegen. Want dan ging het al snel over het verlies van vruchtbaarheid en over vrouwen die in een depressie belanden omdat hun kinderen het huis uitgaan. Dus in feite ook weer over die traditionele rol.

Maar de overgang is natuurlijk toch een pittige tijd. Ook omdat er het idee aan kleeft dat je dan als vrouw bent afgeschreven. Maar wij willen ons niet laten afschrijven. Daarom zijn we met allerlei mensen gaan praten, artsen, een filosoof, voedingsexperts, een seksuoloog. Om te ontdekken hoe we het beste door deze periode heen kunnen komen.

In ons boek stellen we ons kwetsbaar op. We vertellen heel persoonlijk waar onze schaamte zit, wat onze problemen zijn. Zo krijg je tijdens de overgang vaak last van meer beharing, bij mij bijvoorbeeld op mijn bovenlip. Daar schrijven we ook over.

Natuurlijk weet ik dat daar heel vervelend en lacherig op gereageerd kan worden. Dat is het risico dat we met dit boek hebben genomen, maar ik denk dat we dat wel aankunnen.

We kunnen steeds via Facebook en andere sociale media blijven doen alsof het leven geweldig is, maar het is natuurlijk gewoon niet altijd waar. Ik vind het van kracht getuigen om te laten zien dat die schaduwkanten er ook zijn en dat je daaraan niet kapot hoeft te gaan. Dat komt met de jaren, hebben we ons gerealiseerd: je staat sterker in je schoenen, je durft meer van jezelf te laten zien, het interesseert je minder wat anderen van je denken.

Ook met vrouwen zijn we gaan praten, wijze vrouwen, die al door de overgang heen zijn, zoals Hedy d'Ancona. Ik vond het heel bijzonder haar te interviewen. Ik had haar altijd al een keer willen spreken, en door het boek hadden we daarvoor nu een mooi excuus.

Zij, maar ook Lisette Thooft en Christien Brinkgreve, waren een grote inspiratie voor ons. Zij zeiden: de overgang is een opmaat naar een mooie fase. Het is een afscheid, maar ook een moment van kracht. Je gaat ballast van je afgooien. Je gaat zeggen: nu is het mijn tijd.

We hebben zes maanden intensief aan het boek gewerkt. Elke dag, met zijn tweeën, uren achter elkaar. Het was soms confronterend, soms verdrietig, maar ook mooi. Na elk gesprek constateerden we dat we weer wat wijzer waren geworden. Er blijkt toch zoveel kennis te zijn. Ik ben blij dat we die nu kunnen delen.

We zijn tot het besef gekomen dat we de nieuwe feministen zijn. Nee, we gaan niet de barricades op of acties voeren als baas-in-eigen-buik. Maar er is nog genoeg te doen aan het vrouwenvraagstuk. Met dit boek hopen we vrouwen krachtiger te maken."

Isa Hoes en Medina Schuurman: Te Lijf. De kunst van het mooi ouder worden Ambo/Anthos; blz. 256 euro 19.99 (vanaf 1 jan. euro 22,50)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden