Wij zijn de marsmannetjes

MarsBeeld NASA

Het bewijs dat het leven begon op Mars stapelt zich op. De bouwstenen voor het ontstaan van leven waren destijds wel aanwezig op de rode planeet en waarschijnlijk niet op aarde.

Volgens Professor Steven Benner was het element dat nodig is voor het ontstaan van leven drie miljard jaar geleden niet op aarde aanwezig. De geoxideerde versie van het element molybdeen kon hier niet ontstaan omdat de omstandigheden er hier in de tijd dat het leven begon niet geschikt voor waren, denkt Benner. Onze planeet kreeg pas 2,5 miljard jaar geleden een zuurstofrijke atmosfeer. In de tijd dat het leven ontstond was er te weinig zuurstof voor een oxidatieproces. Mars beschikte toen wel over een een atmosfeer met voldoende zuurstof. "Pas wanneer molybdeen oxideert kan het de totstandkoming van leven beïnvloeden," legt Benner uit. "Een extra bewijsstuk dat de theorie ondersteunt dat het leven middels een meteoriet op aarde arriveerde en dus niet op deze planeet startte."

Professor Benner presenteert zijn bevindingen vandaag tijdens de jaarlijkse Goldsmith-conferentie waar 4000 geochemici samenkomen en onderwerpen behandelen als de invloed van de planeten, vulkanen, klimaatverandering en de oceanen. Brenners onderzoek rekent af met twee paradoxen waarmee de wetenschappelijke wereld worstelt en die het moeilijk maken om te begrijpen hoe het leven heeft kunnen beginnen op aarde.

De eerste is de 'teer-paradox'. Alle levende dingen op aarde zijn gemaakt van organische materie. Als je daar energie in de vorm van licht of warmte aan toevoegt ontstaat er niet zomaar leven. In plaats daarvan verandert het materiaal in teer, olie of asfalt. "Bepaalde elementen lijken die neiging te kunnen beïnvloeden, specifiek borium en molybdeen" zegt professor Benner. "Een recente analyse van een Marsmeteoriet heeft uitgewezen dat er borium op Mars was en we geloven nu dat de geoxideerde variant van molybdeen daar ook aanwezig was."

Het tweede punt is dat de vroege aarde helemaal niet zo'n geschikte plaats was voor het ontstaan van leven omdat het oppervlak geheel was bedekt met water. Dat zou de vorming van voldoende concentraties borium tegenwerken. Dit element wordt op aarde tegenwoordig alleen nog terug gevonden op zeer droge plekken zoals Death Valley (VS). Daarnaast breekt water RNA af, wat volgens wetenschappers de allereerste genetische molecule is. Op Mars was destijds ook water, maar dat bedekte een aanzienlijk kleiner oppervlak dan op aarde.

"Het bewijs dat we eigenlijk allemaal Marsmannetjes zijn stapelt zich op. Het leven begon op Mars en kwam op een ruimterots naar de aarde" zegt Benner. "Overigens is het wel prettig dat we hier terecht zijn gekomen, want de aarde is tegenwoordig duidelijk de betere plek voor leven. Als onze Martiaanse voorouders daar waren gebleven viel er waarschijnlijk niets na te vertellen".

Benner is overigens niet de eerste die denkt dat het leven hier naar toe is gekomen. De controversiële Zwitserse auteur Erich van Däniken predikt al jaren dat 'De Goden Kosmonauten' waren. Volgens hem arriveerde het leven alleen niet op een rots, maar gewoon met een volwassen ruimteschip.

Afbeelding uit het boek 'Waren de Goden Kosmonauten' van Erich von DänikBeeld Web
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden