Wij zeggen thuis geen ‘Jan Jaap’

Televisie kan een bijzondere sfeer oproepen. Hoop, vrolijkheid, in afwachting zijn en vérwachtingen hebben. Eén keer per jaar is de tv de grootste gangmaker op ons enige echte gemeenschappelijke feest: het Nieuwjaarsfeest.

De druk van de rol van feestvarken heeft het toestel zichzelf opgelegd door iedere jaarwisseling de leukste thuis te (willen) zijn. Welnu, onze tv ging goed met die druk om. Hij maakte er een vrolijke boel van.

Waar je ook keek, al ver voor middernacht zagen we lachende, dansende, zingende en proostende mensen op het scherm. En knallende kurken, natuurlijk.

Alleen in Engeland deden ze dwars: daar zongen Paul McCartney en Kylie Minogue pas een uur later het oude jaar aan stukken. En konden wij opnieuw een fles champagne soldaat maken.

Het lallen was echter al vroeger op de avond begonnen, met op Nederland 3 de ‘Top 2000 a-gogo’. Die democratische hitlijst is op Radio 2 zo zoetjes aan een vorm van terreur geworden, maar de televisie-versie is wél leuk.

Het duo Matthijs van Nieuwkerk-Leo Blokhuis is een verademing, de sfeer in de studio is ongekunsteld blij (meezingen hoeft niet, maar gebeurt vanzelf) en het belangrijkste: de afgekloven nummers gaat men zoveel mogelijk uit de weg. Als het echt niet anders kan (Eagles, Hotel California) krijg je er een reportage bij over het ontstaan van de hit. Tel daarbij op de aan autisme grenzende popkennis van Blokhuis plus het adhd-enthousiasme van Van Nieuwkerk en je hebt de eerste oppepper vlak voor 2008 te pakken. Hulde.

Wéér Matthijs van Nieuwkerk konden we zien in ‘Het tv-moment van het jaar’(Nederland 1). Ja, je moet er wel tegen kunnen. Man, Matthijs van Nieuwkerk is zélf één groot tv-moment van het jaar. In die zin wordt 2008 dus nog interessant: hoe lang is zijn houdbaarheid?

Velen zullen uitgekeken hebben naar de conference van Jan Jaap van der Wal. Al was dat lang niet meer op de manier zoals de mensen vroeger uitkeken naar Wim Kan, Seth, Freek of Youp. Bij Lebbis en Jansen was dat al minder omdat die wel veel knallers hadden maar weinig kurk, om het zo maar eens te zeggen. Dat het ‘Freek’ werd, en ‘Youp’, zegt al veel over de status die de grappenmakers hadden.

Hoe zit dat met Van der Wal? Om eerlijk te zijn: wij zeggen thuis nog geen ‘Jan Jaap’. De komiek is een aardige jongen en heeft zo nu en dan leuke grappen, maar na afloop is er niet het gevoel dat je hebt gekeken naar een compositie met een kop en een staart. De voorstelling blijft ook niet in het hoofd zitten, zoals bij een popliedje.

Jan Jaap van der Wal is te licht als cabaretier om de nieuwjaarstraditie weer het elan van weleer te geven. Hij is en blijft bovenal dat grappige panellid van het programma ‘Dit was het nieuws’. Dat is ook leuk, maar wel een leuk van een andere orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden