'Wij worden alleen op resultaat beoordeeld'

GENTBRUGGE - In Nederland zijn ze bijzonder naief, vinden ze in Vlaanderenland. Ze lachen erom dat elftallen als Ajax en PSV spektakel moeten brengen willen er mensen komen kijken. Het resultaat, hameren de Belgen hun vuisten stuk op tafel, het gaat om het resultaat. "En hoe zuidelijker je zakt, hoe belangrijker dat wordt."

ANDRE BISSCHOP

AA Gents trainer Rene Vandereijcken heeft een voorliefde voor ouderwetse libero's en collectief verdedigen. Ook de voorhoedespelers Eric Viscaal en Erwin Vandenbergh moeten daar aan meedoen. Doelpuntenmaker Vandenbergh schikt zich in dat lot, Viscaal niet. Sinds het door PSV over het hoofd geziene talent zich Nederlands international kan noemen, meent hij er een andere mening op na te kunnen houden dan baas Vandereijcken. De trainer reageerde, onder het mom van 'Eric is moe', met een reservebeurt tegen Waregem (2-1 nederlaag), waarna Viscaal praatte alsof hij mot had met de voormalige Rode Duivel. En natuurlijk wilde hij onmiddellijk naar Italie, zoals de hele wereld dat wil. Het merkwaardige is wel dat vanavond een delegatie van Torino in het volle Ottenstadion (ondanks de absurd hoge entree-prijzen) de pseudo-Belg tegen Ajax wil zien storen en scoren.

Terwijl Viscaal de Vlaamse media bericht dat het heel mooi is en dat in Italie harder wordt verdedigd dan in Belgie, laat Gents andere Hollander, Mark Verkuyl, het woord Torino een paar keer mooi door de mond rollen. "Toorinoo. Ik had wel zoiets verwacht. Eric is een goeie. Hij kan iets extra's brengen. Voor mij zullen ze niet gauw komen. Ik ben de verdediger." En daar zijn er te veel van. Verkuyl maakte het vorig seizoen zelf mee bij Ajax. Hij was een paar maanden geblesseerd, trainer Beenhakker koos voor Frank de Boer en Verkuyl werd de gefrustreerde man, al was hij twee jaargangen de linksback. "Je hangt er dan maar een beetje bij. Ik was het helemaal zat. Ik ging kapot op die bank. Van Gent kreeg ik de kans om weer te voetballen. In het begin deed het vertrek bij Ajax me pijn, maar ik ben blij dat ik voor anderhalf jaar Belgie heb gekozen."

Maar ondertussen. Als de ex-reserves Jonk, Silooy, De Boer en Vink de revue passeren, haakt hij in met de opmerking: "Ik had er graag nog gespeeld." Wellicht had een onderhoud met Beenhakker dat destijds voor hem kunnen regelen, maar Verkuyl durfde hem niet te benaderen. "Dat is het trieste eigenlijk. Ik heb nooit een goed gesprek met die man gehad. Zijn autoriteit stond me tegen. Ik was bang voor hem. Hij bewaarde een hele grote afstand tussen zichzelf en de groep. Dan verlies je als trainer het contact en ik voel me daar slachtoffer van." En dan blijft hij nog netjes, vindt hij. "Het is persoonlijk natuurlijk, maar Beenhakker kan niet tippen aan types als Van Gaal en Vandereijcken. Die stimuleren je, motiveren je. Ze hebben hun eigen visie, zijn recht door zee als het moet, soms op het zwart-witte af, maar ze willen ook dat je meedenkt. Ze hebben interesse voor je als mens. Naar buiten toe komen ze bot over, maar voor hun spelers doen ze alles."

Vandereijcken fungeert zo af en toe zelfs als hersenkwab van een van zijn pupillen. Het was Viscaal ontschoten, maar de ervaren trainer voelde dat zijn spits vermoeid was zodat hij hem passeerde. "Eric is niet echt moe misschien, maar hij heeft na Portugal-Nederland een zwaar programma gedraaid. Als hij dat straks gaat voelen heeft hij aan een wedstrijd rust niet voldoende om te herstellen. Dan heeft hij drie weken nodig." Een verklaring die aan alle kanten rammelt. Vandaar dat Vandereijcken er aan toevoegt dat de Buffalo's Viscaal tegen Ajax hard nodig hebben. Koren op de molen van Het Nieuwsblad dat AA Gent gisteren juist typeerde als 'Eric Viscaal en tien anderen'. "Zwaar overdreven" , stelt Verkuyl vast. "Hij is niet het type dat een ploeg op sleeptouw neemt. Dat is het manco van Gent. We missen persoonlijkheid."

Een team-zijn kan dat gemis compenseren, oordeelt Vandereijcken. Maar AA Gent is niet zo'n team. "Een vlakke groep" , kenschetst Verkuyl. "Ongezellige boel" , schopt Viscaal. "Het is te snel gegaan met Gent" , duikelt Verkuyl een reden op. "De club was zo goed als failliet, wordt gesaneerd en draait binnen twee jaar in de Belgische top mee. Dat we vorig seizoen lang tijd Anderlecht hebben bedreigd, is alleen een vertekend beeld geweest. Daar hebben we nu nog last van. De mensen verwachten veel te veel van ons. Ze stoppen ons in een favorietenrol, terwijl er mentaal nogal het een en ander schort aan onze ploeg. Neem revanche op Ajax, zeggen ze nu weer. Ik zou niets liever willen, maar ik weiger mezelf die druk op te leggen." "We zijn niet zo brutaal als Nederlanders" , vult Vandereijcken zijn Nederlandse verdediger aan. "Maar daar staat tegenover dat wij op resultaat worden beoordeeld en niet op de manier waarop we voetballen. Daar zeuren ze hier gelukkig niet over."

En zo kon het gebeuren dat AA Gent met draken van wedstrijden Lausanne Sports uitschakelde, Eintracht Frankfurt verraste en Dynamo Moskou ( "Die jongens hadden maanden niet gevoetbald en liepen vlak na rust al met kramp in hun lijf" ) elimineerde. Clubs die normaliter beter zijn dan Gent. Ze liepen zich echter stuk op sluw gecounter en de verschrikkelijk defensieve opstelling van Gent tijdens zijn thuiswedstrijden. "De meeste ploegen verwachten dat je er thuis iets van maakt. Bij ons is het andersom. Het is niet eens opzettelijk gebeurd. Zoiets groeit vanzelf. Europa Cupwedstrijden zijn vaak vreselijke wedstrijden om naar te kijken. Neem PSV-Anderlecht. Maar ook tegen Ajax zal het de eerste helft dodelijk saai zijn. We wachten totdat Ajax uit zijn rol valt en gaat aanvallen. Doen ze dat niet dan is 0-0 een mooie uitslag. In Europees verband zijn we volwassen geworden. In de competitie hebben we daar het geduld niet voor." Het geduld niet voor, zegt Verkuyl. En er gebeurt al zo weinig in het Ottenstadion. De toeschouwersaantallen lopen terug van gemiddeld 9500 vorig jaar naar 7500 nu en op de ranglijst heeft Gent tien punten achterstand op Anderlecht. Een plaats die recht geeft op Uefa Cup is dus ver te zoeken. In die zin heeft Gent vanavond niets te verliezen. "Die uitdrukking haat ik" , merkt Verkuyl verbeten op. "Het gaat hier om de halve finale. We hebben alles te verliezen. En zeker tegen Ajax."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden