'Wij willen vrede, wie Syrië ook leidt'

Met een stille tocht vragen christenen steun voor geloofsgenoten

MICHAEL RAMAKER

Het is stil op het Plein in Den Haag, gelegen voor het gebouw van de Tweede Kamer. Doodstil. De gezichten van de bijna tweehonderd aanwezige Syrische christenen staan somber. Enkelen vegen geëmotioneerd een traan weg. Vooraan loopt een priester, prevelend en zwaaiend met zijn wierook. Achter hen volgen vier dragers met twee kleine kistjes: doodskisten.

Ze staan symbool voor alle onschuldigen die in Syrië gestorven zijn. Erachter volgt een groep met spandoeken. Erop staan de gezichten van Syrische bisschoppen die enkele maanden geleden ontvoerd zijn. Niemand weet of ze nog leven.

Met de stille tocht vroegen de deelnemers gisteren aandacht voor de situatie van christenen in Syrië, waar naar schatting inmiddels al 100.000 mensen zijn omgekomen. Christelijke dorpjes worden steeds vaker aangevallen door djihadistische strijders. Inwoners moeten vluchten, maar vinden als minderheid niet altijd opvang in vluchtelingenkampen.

In een petitie, die is aangeboden aan de Tweede-Kamercommissie voor buitenlandse zaken, roepen ondertekenaars daarom Nederland op zich sterk te maken voor juist deze groep.

Een klein aantal agenten staat op een afstand, maar er gaat niks mis. Erwin Ilgun, organisator van het protest en CDA-raadslid in de gemeente Enschede, is blij met het rustige verloop. Het doel van de tocht en petitie is volgens hem helder: "Nederland moet garant staan voor de veiligheid van de gevluchte Syrische christenen en bij landen als Turkije erop aandringen om de grenzen te sluiten. Zo kunnen er geen wapens of extremisten meer Syrië binnengaan."

Na de stille mars volgt het gebed. Een groep van vijf priesters houdt op een klein podium een korte liturgie in het oud-Aramees, de eeuwenoude taal van de christenen uit het Midden-Oosten.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de petitie in ontvangst nam, hoopt zelf dat er forse maatregelen genomen zullen worden. "Het wordt tijd dat de Verenigde Naties het Internationaal Strafhof inschakelen tegen de oorlogsmisdaden die daar bezig zijn." Daarnaast vindt Omtzigt dat bij de vredesonderhandelingen in Genève iedereen een plek aan tafel moet krijgen.

De aandacht voor de positie van christenen in de al drie jaar durende burgeroorlog is zwaar onderbelicht, vindt Edward Bas, lid van Platform Aram Enschede, de lokale vereniging van de Aramese gemeenschap. Dat is niet helemaal onlogisch. De christenen worden vaak geïdentificeerd als een van de groepen die de kant van het regime van president Assad kiezen.

Maar volgens Bas gaat deze bijeenkomst daar niet om. De initiatiefnemers willen hier niet de kant van een van de strijdende partijen kiezen. "Dit is geen pro- of anti-Assad demonstratie. We willen gewoon vrede voor de christenen in Syrië, ongeacht wie er aan de macht is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden