'Wij willen tegelijkertijd vakantie!'

Handtekeningen, met adres, naar: Femke Krist, Plevier 2, 4872 ST Etten-Leur.

De telefoon bij de familie Krist in Etten-Leur staat nu al een paar dagen roodgloeiend. De ouders van Femke Krist (12) worden er langzamerhand een beetje gek van. Om de vijf minuten hangt er weer een journalist aan de lijn. Femke zelf kan er voorlopig geen genoeg van krijgen. Want al die aandacht, die had ze nooit verwacht.

Als een volleerd actievoerster staat ze de pers te woord. Afgelopen vrijdag was ze nog wel zenuwachtig, toen ze een journalist moest uitleggen wat er volgens haar mis is met de vakantiespreiding. Maar nu lijkt het alsof ze al jaren lang niets anders doet.

Femke: "We willen dat de vakantiespreiding weer wordt opgeheven. Want als iedereen op een andere tijd vakantie heeft, kun je nooit meer ergens gaan logeren. Mijn neefjes en nichtjes in Hengelo hadden vorige week vrij, en ik pas deze week. Dus we konden niet bij elkaar komen slapen, zoals we altijd doen. Afgelopen weekeinde wilden we dan maar naar de Efteling, maar die was ook al dicht."

Het is al jarenlang gewoon dat in de zomer jongeren in bijvoorbeeld Friesland nog naar school gaan, terwijl scholieren in Limburg al lang en breed op de camping staan. Maar vanaf dit jaar worden ook de herfst- en paasvakantie gespreid. Frank (14), Arjan (12) en Marian (9) Visser kwamen daar vorige week achter toen ze met hun neven en nichten in Driebergen de herfstvakantie wilden doorbrengen. Dat ging dus mooi niet door. Met een groepje vrienden en familie begonnen broers en zus ook een actie.

Frank: "De vakanties moeten weer overal op dezelfde tijd vallen. Of ze moeten elkaar overlappen. Om dat te bereiken zijn we een handtekeningenactie begonnen. Als we er genoeg hebben, willen we die aanbieden aan minister Ritzen van onderwijs."

De minister besloot de vakanties te spreiden om te voorkomen dat de autowegen overvol zouden worden. Maar de actievoerders willen daar niets van weten. Arjan: "Nu zoekt iedereen elkaar in het weekeinde op. Dat geeft ook veel verkeer."

De actievoerders hadden nooit verwacht zoveel reacties te krijgen. Niet alleen hebben ze nu al een paar honderd handtekeningen verzameld, ze hebben ook hun zegje kunnen doen bij o.a. het Jeugdjournaal. Frank: "De minister kan nu niet meer zeggen dat het allemaal maar een geintje van een paar kinderen is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden