'Wij willen geen schreeuwers langs de kant'

handbaL | interview | Via een open sollicitatie zoekt het handbalverbond een opvolger van bondscoach Henk Groener.

Zonder Henk Groener beginnen de Nederlandse handbalsters vanaf 1 januari aan het olympische traject richting Tokio 2020. De succesvolle Arnhemse bondscoach is toe aan een nieuwe uitdaging. Sjors Röttger, technisch directeur van het Nederlands Handbal Verbond, moet op zoek naar een opvolger.

Was u verrast door de beslissing van Groener?

"Een beetje wel. We voeren al een jaar gesprekken over zijn contractverlenging. In de tussentijd is er veel gebeurd, we werden tweede op het WK en vierde op de Olympische Spelen. De afgelopen week hadden we weer een gesprek met Henk. Hij heeft blijkbaar alles op een rijtje gezet en kwam tot de conclusie dat hij na acht jaar bondscoach toch liever een andere uitdaging zoekt in zijn leven. Een verrassing, maar ik wist dat dat zijn keuze kon zijn."

Een andere uitdaging, begrijpt u dat?

"Ja, maar ik ben een beetje gekleurd. Ik ben zelf in totaliteit ook zo'n acht jaar bondscoach geweest. Hoe mooi en bijzonder die baan ook is, er zit op een bepaald moment ook een einde aan. In mijn geval kon ik de nieuwe uitdaging meteen uitleggen omdat ik technisch directeur kon worden. Henk geeft zelf aan dat je het niet moet doen als je ook maar een beetje twijfelt. Deze baan vergt zoveel van je, het moet uitdagend zijn en zonder twijfels."

U gaat een vacature uitschrijven. Is dat een normale procedure?

"Bij het NHV en bij mij wel. Ik ben verantwoordelijk voor deze keuze en ik heb het overlegd met directie en bestuur. Natuurlijk ken ik veel mensen die bondscoach van ons damesteam willen worden, nationaal en internationaal. Maar je houdt het volgens mij onvoorstelbaar zuiver wanneer je kiest voor een procedure met een profielschets en een vacatureomschrijving. Er zal een ook sollicitatiecommissie komen. Als je deze bijzondere baan zo graag wilt, moet je je niet te klein of te groot voelen om te solliciteren."

Na de recente prestaties zal de interesse groot zijn.

"Dat is zo. Er komen nu al berichten binnen. Dat vind ik prima. Een aantal wordt uitgenodigd voor een gesprek. Het is volgens mij essentieel dat we het heel nauwkeurig doen. Rustig blijven puzzelen, de juiste vragen stellen en straks een beslissing nemen die goed is voor de toekomst van onze dames. Ook Henk is destijds door mij uit zeven kandidaten gekozen. Ik ben een manager in de sport en ik kies voor voor deze bedrijfsmatige aanpak."

Op zoek naar een tweede Henk Groener?

"Dat kan niet, daar is er maar een van. Henk Groener paste acht jaar geleden heel goed in onze profielschets. Mede omdat hij daarvoor al met mij bij het NHV had samengewerkt. In de profielschets staat onder andere dat je je moet conformeren aan onze Nederlandse handbalvisie en onze coachvisie. Wij willen geen schreeuwers langs de kant."

Er kunnen ook buitenlandse coaches solliciteren. Die zijn er niet veel geweest.

"Nee. In 2003 hadden we de Duitser Olaf Schimpf, maar die was na een jaar alweer verdwenen. En daarvoor hebben we een halfjaar de Noor Kari Agaard gehad, die was assistent van Bert Bouwer. Dat zijn de enige twee buitenlandse bondscoaches die we bij onze damesploeg hebben gehad."

De voorkeur gaat uit naar een Nederlander?

"De voorkeur gaat uit naar degene die het beste voldoet aan het profiel, gekoppeld aan wat me met de dames willen: die laatste stap. Als we uit twee gelijkwaardige kandidaten kunnen kiezen, gaat onze voorkeur uit naar een Nederlander. Maar ik sluit een buitenlander zeker niet uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden