'Wij willen banen, geen bezuinigingen'

Ministers achten minder overheidsuitgaven hét redmiddel

Terwijl in Boedapest tienduizenden vakbondsleden demonstreerden tegen de bezuinigingsdrift in de EU, verdedigden net buiten de Hongaarse hoofdstad de ministers van financiën hun maatregelen. Zij houden vast aan het terugdringen van overheidsuitgaven als dé uitweg uit de crisis.

"Bezuinigingen zijn nodig, want we moeten weer groeien", zei de Spaanse minister Elena Salgado. Ze hoopt zo te ontsnappen aan de Europese schuldencrisis, die na Griekenland en Ierland ook Portugal heeft gedwongen steun aan te vragen. Die landen staan nu in feite onder toezicht van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds en moeten zeer streng besparen.

Maar circa veertigduizend demonstranten in Boedapast, uit 22 verschillende landen, lieten duidelijk horen dat zij genoeg hebben van alle bezuinigingen. "Wij willen banen", riepen ze. "De werknemers gaan deze crisis niet betalen", zei voorzitter John Monks van de Europese vakbondskoepel EVV. "Wat dragen de banken en de financiële markten eigenlijk bij?"

Minister Jan Kees de Jager (financiën) had een eenvoudige boodschap voor de demonstranten: "Juist door te bezuinigen zullen we uit de crisis te komen." Ook Europees Commissaris Olli Rehn (economische zaken) en president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank beklemtoonden dat alle lidstaten hun begrotingen op orde moeten krijgen om voor groei en nieuwe banen te zorgen.

De ministers spraken in Gödöllö, net buiten Boedapest, ook af om vanaf volgend jaar scherp op te letten of geen van de landen economisch uit de pas loopt. Ze gaan een scorebord bijhouden met negen punten waarop de Europese Commissie alle landen beoordeelt, zoals staatsschuld, investeringen, export en huizenprijzen. Landen die hun economie niet op orde houden, kunnen een boete krijgen.

Ook de ontwikkeling van de loonkosten staat op het scorebord. Maar volgens De Jager gaat Brussel geen lagere lonen afdwingen, zoals de vakbonden vrezen. "De loonontwikkeling is een nationale zaak, waarin de sociale partners aan zet zijn. Als de vakbonden bang zijn voor een loondictaat vanuit Brussel: dat is absoluut niet de bedoeling."

De ministers werden het niet helemaal eens, er is nog discussie over de aanpak van tekorten en overschotten op de handelsbalans. Een groot tekort - als een land veel meer importeert dan exporteert - is niet goed. Maar wat te doen met een groot handelsoverschot, zoals Nederland en Duitsland hebben?

Volgens die landen is daar niks mis mee, ze hebben gewoon een gezonde exportpositie. Maar Frankrijk en Spanje vinden dat landen met grote overschotten moeten ingrijpen, omdat ze andere lidstaten hinderen. Exportlanden zouden de binnenlandse vraag moeten stimuleren, bijvoorbeeld door de belastingen te verlagen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden