'Wij wachten af wat ze vragen'

den haag – Kees van der Staaij had gisteren twee rollen te vervullen in een Kamerdebat over het mislukken van een rechts kabinet. Als opvolger van Bas van der Vlies werd hem een oordeel gevraagd over de staatsrechtelijke gang van zaken. Tegelijk zat hij daar als fractievoorzitter van een partij waar zo’n rechts kabinet op hoopt te steunen.

U ontkent dat u het kabinet gedoogsteun wil geven, maar na uw gesprek bij de koningin in juni kwam u daar toch zelf mee?

„Bij het bezoek aan de koningin is het niet ter sprake gekomen. Alleen toen mij daarna werd gevraagd of wij eventueel zo’n kabinet wilden gedogen heb ik gezegd dat op voorhand niet uit te sluiten. Maar in deze fase is het verwarrend om van gedoogsteun te spreken omdat de PVV gedoogt. Daar was toen nog geen sprake van.”

Toch schrijft Ab Klink in zijn brief over 76 of 78 zetels waar de coalitie op kan steunen. Dat is toch niet voor niets?

„Ik weet alleen dat er geen formele gedoogonderhandelingen zijn. De SGP zal zich niet anders opstellen tegenover een dergelijk kabinet dan tegenover andere kabinetten. Dat betekent dat we ieder voorstel op zijn eigen merites beoordelen. Wij zullen elke keer onze eigen afwegingen zullen maken.”

Is uw houding ten aanzien van een rechts kabinet veranderd nu de fractievoorzitters zich hebben uitgesproken voor het doorzetten van de coalitieonderhandelingen, terwijl de koningin nog midden in de consultatieronde zat? Is het afgelopen met de informele gesprekken?

„Dit is een perfecte illustratie dat wij een onafhankelijke houding aannemen. Wij hebben de gang van zaken veroordeeld. Ik vind het verbazend en onhoffelijk. Het heeft geleid tot een rommelige gang van zaken vandaag.”

„Maar dat dit niet netjes gaat, verandert niets aan onze houding ten opzichte van het kabinet, mocht dat er komen. Wij blijven onafhankelijk en gaan niet bij voorbaat oppositie voeren. Het kan wel zo zijn dat die houding wordt verspeeld als er zodanige medisch-ethische verslechteringen in de kabinetsplannen komen dat wij ook andere onderwerpen niet langer willen steunen. Dan worden we een echte oppositiepartij, zoals dat bij de paarse kabinetten ook gebeurde.”

Begrijpt u dat dit door de onderhandelaars wordt uitgelegd als een uitruil tussen steun aan kabinetsmaatregelen tegen een beperkte medisch-ethische agenda van de regering?

„Als een coalitie die maar over een krappe meerderheid beschikt meer steun wil, dan wachten wij af wat ze zelf vragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden