'Wij volgen altijd de lijn van het kind'

Defense for Children steunde Mauro bij media-offensief Organisatie werkt voornamelijk in de luwte

INTERVIEW | MAAIKE VAN HOUTEN

Het liefst komen ze in de luwte op voor de belangen van kinderen. In 95 procent van de gevallen lukt dat ook. Maar zo'n vijf procent van de kinderen die het land dreigen te worden uitgezet, wil zélf in de publiciteit treden. "En dan volgen wij de lijn van het kind", zegt Aloys van Rest, directeur van kinderrechtenorganisatie Defence for Children. Deze week was dat dus de lijn van de 18-jarige Mauro Manuel, die alleen dan wel met zijn pleegouders, zijn belangen verdedigde in de media, vaak vergezeld van Carla van Os van Defence for Children.

"Hier hebben we geen regie meer over, dit gebeurt", zei Van Rest gisteren vanaf het Haagse Plein, waar zo'n 250 mensen - tevergeefs, bleek later - demonstreerden voor een verblijfsvergunning voor Mauro. "We zijn altijd terughoudend met publiciteit, maar in heel exceptionele gevallen werken we er aan mee."

Wat heeft bij Mauro de doorslag gegeven om de openbaarheid te zoeken?
"Wij redeneren altijd vanuit het belang van het kind. Dat betekent in dit geval het belang van Mauro om hier te blijven. Maar wij kijken breder, vanuit de individuele zaak werken wij aan betere wetgeving voor alle kinderen. Doorslaggevend is de wil van het kind. Mauro wilde zelf naar buiten met zijn verhaal. Een kind moet zich wel kunnen verweren. Mauro heeft een sterke persoonlijkheid. Hij is strijdvaardig, hij staat in zijn recht. Hij is 18, Sahar was 14, maar met hele jonge kinderen moet je nog voorzichtiger zijn."

In uw pleidooien wijst u altijd op het Kinderrechtenverdrag, waarin kinderen driedubbel kwetsbaar worden genoemd: als kind, als vreemdeling en als alleenstaande. Moet u een kwetsbaar kind niet beschermen, in plaats van toestaan dat de schijnwerpers op hem worden gericht?
"Wij proberen te beschermen waar het moet. Maar als een jongen als Mauro zegt dat hij graag mee wil werken, dat media-aandacht zijn laatste strohalm is, wie ben ik dan om te zeggen: dat mag niet? We oefenen geen enkele druk uit op een kind dat twijfelt. En geeft een kind signalen dat het te veel wordt met de publiciteit, dan zetten we hem even in de luwte. Er is bijvoorbeeld sprake van geweest dat Mauro naar het CDA-congres zou gaan, maar dat hebben we niet gedaan."

Niettemin is een 18-jarige jongen een week lang onderwerp geworden van een nationaal debat.
"De zaak is geëscaleerd, maar dat komt niet door Mauro, dat hebben we aan de politiek te danken. De politiek heeft dit geagendeerd, zij heeft het groot gemaakt."

Als u nu terugkijkt, zegt u dan: dit nooit weer, we zoeken voortaan nóg vaker de luwte?
"We gaan dit natuurlijk evalueren, het is een ingewikkeld proces. Wat heeft niet en wat wel geholpen? Daar gaan we het zeker over hebben. Het is veel mensen nu wel duidelijk geworden dat het vreemdelingenbeleid om mensen gaat, om gewone Nederlanders en die zijn nog aardig ook. Dat maakt indruk, dat heeft de samenleving in beweging gezet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden