'Wij vinden hem een interessante gast'

De VPRO ligt onder vuur nu de controversiële Abou Jahjah optreedt in 'Zomergasten'. Dat is geen reden voor de omroep om het programma aan te passen. 'Thomas zal zeker niet over zich heen laten lopen.'

SANDRA KOOKE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De komst van de omstreden Dyab Abou Jahjah morgen in het VPRO-programma 'Zomergasten' roept veel weerstand op. De afgelopen weken zegden negentig VPRO-leden hun lidmaatschap op, op opiniepagina's van kranten uitten tegenstanders hun verontwaardiging.

Daar kwam donderdag een aangifte tegen Zomergasten bovenop van Federatief Joods Nederland, een kleine Joodse organisatie rond voorzitter Herman Loonstein, die al vaker aangifte deed tegen volgens hem antisemitische uitlatingen. Hij deed de aangifte vanwege 'de verspreiding van haat en ondersteuning van terrorisme'.

Gisteren volgde een advertentie in Trouw van de Joodse belangengroep Tof (Tradition is our Future), die in 2012 met een reclamevliegtuigje protesteerde tegen de herdenking van Duitse oorlogsslachtoffers in Vorden. Hun kritiek: de VPRO geeft de 'militante en antisemitische Abou Jahjah' ruimte om zich 'te profileren als gevestigde opiniemaker'.

De controverse rond Dyab Abou Jahjah in Zomergasten is voor de VPRO geen reden het programma aan te passen. Hoofdredacteur van VPRO TV Karen de Bok: 'Ik zeg: ga kijken en oordeel zelf'.

Had u deze kritiek verwacht?

"We wisten dat de keuze voor Abou Jahjah ons in een debat over Israël zou doen belanden. Maar deze mate van verzet hadden we ons misschien te weinig gerealiseerd. Ik begrijp het wel: de Joodse bevolking heeft het momenteel moeilijk in Nederland. Dat vind ik verschrikkelijk."

De kritiek is dat Zomergasten een antisemiet een podium geeft.

"Abou Jahjah heeft geen strafbaar feit gepleegd. Zijn gedachtengoed zou antisemitisch zijn? Hij is niet veroordeeld. Ik begrijp ook niet waarom er nu pas aangifte wordt gedaan tegen een programma waar hij te gast is. Hij is ook bij Jeroen Pauw en Andries Knevel geweest.

"Wij vinden Abou Jahjah een interessante gast omdat hij zich van controversiële agitator heeft ontwikkeld tot spraakmakende columnist en een toonaangevende rol speelt in het debat in België. Hij heeft een boek geschreven over Brussel, kent de problematiek daar goed, en wil zijn burgerrechtenbeweging Movement X naar Nederland uitbreiden. Daar willen we meer van weten. Je kunt zeggen: je moet zo'n man niet aan het woord laten. Maar dan steek je je kop in het zand."

Zomergasten wordt niet de geschikte plek geacht omdat het geen debatprogramma is, maar de persoonlijkheid en achtergrond van een bekende Nederlander laat zien.

"Wij vinden het wel het geschikte programma, omdat je er wat van kunt leren als je zijn uitspraken in de context van zijn persoonlijke geschiedenis plaatst. Zo leer je iemand op een andere manier kennen. Dat sluit een hard interview niet uit. In de afleveringen met Leon de Winter en Bram Moszkowicz ging het er ook fel aan toe. Uiteraard zal de ophef die nu is ontstaan ter sprake komen. Hoe lastig Thomas Erdbrink het hem gaat maken, hangt af van wat hij gaat zeggen. Thomas zal zeker niet over zich heen laten lopen."

Was er binnen de VPRO kritiek op de keuze van deze Zomergast?

"Ja, er waren mensen die er moeite mee hadden. Met hen heb ik gesproken, maar sommigen zullen hun bezwaren houden. Ik zeg: ga kijken en oordeel zelf."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden