'Wij Turken zijn trots, maar dit waait wel weer over'

Reportage | Een waterkanon maakte zondag een einde aan een demonstratie van Turkse Amsterdammers. De rust lijkt teruggekeerd.

JENDA TERPSTRA

Een waterkanon en busjes van de Mobiele Eenheid. Jongerenwerker Tobias Ebbers zag zondagavond vanaf zijn balkon hoe ME'ers Plein 40-45 in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West schoonveegden. Turks-Nederlandse jongeren hadden die middag en avond gedemonstreerd vanwege de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Ze gaven gehoor aan oproepen op social media. "Auto's en scooters met Turkse vlaggen reden toeterend door de straten", zegt Ebbers. Echt spannend vond hij het niet. "Ik was banger voor die ME'ers. Wat een machtsvertoon. Ik hoopte dat mijn kinderen niet wakker werden."

Op Plein 40-45 is het de dag na de relletjes rustig. Vrouwen met hoofddoek lopen met volle tassen langs de winkels, groepjes jongeren halen een late middagsnack bij Halal Fried Chicken, een gezinnetje strijkt neer op één van de terrassen en bestelt thee en baklava. Sertan Canbolat (17) en Mohammed Ali Uznük (18) zitten samen in de prille lentezon. Bij het protest gisteravond waren ze niet. Wel kennen ze jongens die erbij waren. "Ik ben trots op de mensen die de straat opgaan", zegt Mohammed. "Mooi zien dat een volk voor zichzelf opkomt. Als de minister wordt uitgezet, steunen we haar."

Aan een ander tafeltje zit Fatma Polat (29) met haar man, broer en kinderen. "Nieuw-West is een leuke buurt, ik ben hier opgegroeid", zegt ze. Van de relletjes heeft ze niets gemerkt. Dat mensen de straat opgaan, dat snapt ze. "Ik ben Turks, ook al ben ik in Nederland geboren. Wij Turken zijn trots op ons land."

"Binnenkort schudden Rutte en Erdogan elkaar weer de hand", zegt haar broer Mustafa Polat. Dat jongeren de straat opgaan en onrust schoppen, vindt hij onnodig. "Ze hadden zaterdag de kans om te demonstreren in Rotterdam." Liever ziet hij dat Turkse organisaties een overkoepelend protest organiseren. "Ondertussen moeten burgers gewoon vriendelijk tegen elkaar zijn." Fatma's man Serkan Mert woont nog maar zes jaar in Nederland en denkt dat de ruzie wel weer overwaait. "Turkije had eerst ruzie met Rusland, daarvoor met Oostenrijk. Dat komt wel weer goed."

Ondertussen heeft één van de grote Turkse ondernemers op het Plein, Ahmet, zondagavond flink omzet gemist. Hij wil niet met zijn achternaam in de krant, bang om clientèle te verliezen. "Het escaleerde toen de ME kwam. Klanten renden zonder te betalen weg, ik moest mijn zaak uren eerder sluiten." Toch denkt hij niet dat het conflict overslaat naar zijn buurt. "Na de coup in juli vorig jaar is het rustig in de wijk en de Turkse gemeenschap."

undefined

'Met Pleur op Bind je jongeren niet'

Achmed Baâdoud, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, werd overvallen door de onrust in zijn wijk. "De demonstratie was niet aangekondigd."

De jongeren die zondagavond onrust veroorzaakten, zochten vooral sensatie volgens hem. Voor de landelijke politiek heeft hij één boodschap: "Als je als premier roept dat Turkse jongens die hier geboren zijn moeten oppleuren, helpt dat niet om die Turkse jongeren aan je te binden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden