Interview

'Wij streven naar een echt kalifaat, niet zoals IS wil'

Flyer van de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir met een uitnodiging voor de conferentie in Den Haag tegen de 'anti-djihadmaatregelen' van de regering. Beeld anp
Flyer van de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir met een uitnodiging voor de conferentie in Den Haag tegen de 'anti-djihadmaatregelen' van de regering.Beeld anp

De Nederlandse afdeling van de islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir hield gisteren een conferentie in Den Haag tegen de 'anti-djihadmaatregelen' van de regering. De organisatie, die voornamelijk Turkse en Marokkaanse leden heeft, streeft naar een kalifaat, maar is tegen de manier waarop de extreem-djihadistische Islamitische Staat (IS) dat doet. Het CDA bepleit een verbod op deze partij. De Turks-Nederlandse woordvoerder Okay Pala vertelt waar Hizb ut-Tahrir voor staat.

Perdiep Ramesar

Wat is er mis met de anti-djihadmaatregelen?
"De maatregelen die het kabinet onlangs hebben gepresenteerd, zijn uiterst discriminerend voor de moslimgemeenschap. Ze creëren angst in de samenleving. Moslims zijn bang om te worden opgepakt en niet-moslims worden bang voor moslims. Een voorbeeld: een Nederlandse broeder had als reactie op de vlag van Israël in zijn straat de sjahada-vlag voor het raam gehangen in de tijd dat Israël Gaza bombardeerde. Op de vlag stond de islamitische geloofsbelijdenis: 'Er is geen godheid dan alleen Allah, Mohammed is zijn profeet'. Een buurman meldde dat en de volgende dag stond de politie voor de deur. Ze vreesden radicalisering, wat dat ook moge zijn.

"Als hij al niet de vlag van zijn geloof mag ophangen, waar gaan we in Nederland dan naartoe? Een meldpunt, of eigenlijk een kliklijn, zoals er nu komt, versterkt alleen maar de achterdocht en de angst jegens moslims."

Maar deze maatregelen zijn toch bedoeld ter voorkoming van radicalisering, djihadisme en terrorisme?
"Deze maatregelen zijn preventief, maar hiermee is iedere moslim een potentieel gevaar. De kinderen die in Huizen uit huis werden geplaatst zonder dat er een veroordeling lag. Maar ook scholen die moeten letten op signalen van radicalisering. Waarop dan? Dat studenten een baard laten staan, een hoofddoek gaan dragen, dat iemand vijf keer per dag bidt? Veel moslims doen dat. Tot nu toe zie ik alleen dat er met twee maten wordt gemeten."

Hoe bedoelt u dat?
"Neem de jongens en meisjes die naar Syrië gaan. Ze worden gezien als potentiële terroristen. Maar misschien zijn ze daar echt voor humanitaire hulp, of strijden ze helemaal niet voor Isis - we blijven ze zo noemen, want ze zijn geen islamitische staat - maar voor het Vrije Syrische Leger tegen de tiran Assad. En wat te zeggen van de Nederlandse vrijwilligers in het Israëlische leger die strijden tegen de Palestijnen. Zij zijn volgens Nederland geen potentiële terroristen. Of de Koerden die nu in Irak mogen vechten voor de Koerdische strijdkrachten, waar ook de PKK bij hoort. Het CDA wil onze partij verbieden, terwijl die partij medeverantwoordelijk was voor anderhalf miljoen doden in Irak, zonder dat er bewijs was voor massavernietigingswapens. Dat is meten met twee maten."

Uw organisatie streeft naar een kalifaat. Hoe ziet u zich dat voor u?
"Wij streven naar een kalifaat zoals we in vroegere tijden hebben gekend. Die werd in de geschiedenis niet voor niets de 'zilveren periode' genoemd, er was welvaart, voorspoed en iedereen leefde in vrede. Dat is niet de islamitische staat van Isis. Onze methode is geweldloos en uitsluitend politiek en intellectueel van aard. We willen geen kalifaat in Nederland, want het moet wel een land zijn waar de meerderheid islamitisch is en waar begrip is voor het systeem van islamitische wetten en regels, de sharia. Dat kalifaat gaat er een keer komen, maar niet hier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden