'Wij stemmen voor Athene'

Duits parlement stemt voor verlenging hulp aan Griekenland ondanks scepsis

ANTOINE VERBIJ

Het heeft niet mogen baten. Eergisteren maakte boulevardblad Bild nog heftig stemming tegen de Grieken. Het vroeg zijn lezers een selfie te maken met de voorpagina van de krant. Op die pagina prijkte over de breedte het woord 'Nein!', vergezeld van de ietwat misleidende informatie: 'Niet nóg meer miljarden voor de hebzuchtige Grieken!'

Als maar genoeg Bild-lezers hun selfie naar de redactie stuurden, zou dat een signaal zijn aan de Bondsdag om niet in te stemmen met de verlenging van de hulpmaatregelen voor Griekenland. Al vanaf het begin van de Griekse schuldencrisis in 2010 heeft Bild stemming gemaakt tegen die 'luie potverteerders'.

De Duitse volksvertegenwoordigers toonden zich gisteren niet onder de indruk van de Bild-actie. Axel Schäfer van regeringspartij SPD toonde de Bild-cover verontwaardigd aan het parlement en zei: "Wij stemmen niet tegen EU-landen!" Hij kreeg, uniek in de Bondsdag, bijval van alle vijf fracties, van rechts tot links.

Uiteindelijk stemden, na anderhalf uur debat, 542 afgevaardigden voor de verlenging van het hulpprogramma aan Griekenland. Slechts 32 afgevaardigden stemden tegen, merendeels uit het CDU/CSU-regeringskamp, en 13 onthielden zich van stemming. Nooit eerder kreeg een maatregel ter bestrijding van de eurocrisis een zo grote meerderheid.

Minister van financiën Wolfgang Schäuble had het debat geopend met een pleidooi voor de maatregel. Al maakte hij wel melding van de nodige 'buikpijn'. Een dag eerder had hij verklaard 'verbijsterd' te zijn over zijn Griekse collega Yanis Varoufakis, die na het compromis met de Europese ministers van financiën toch weer extra maatregelen ter sprake bracht.

Schäuble herinnerde de Grieken eraan dat hun levensstandaard, ondanks de crisis, nog altijd hoger is dan die in veel andere EU-landen. Zijn partijgenoot Klaus-Peter Willsch, een verklaard tegenstander van hulp aan de Grieken, verwoordde zijn onbehagen aldus: "Kijk naar Tsipras, kijk naar Varoufakis, zou u van hen een tweedehands auto kopen?"

Daarover oordeelde de oppositie anders. De fracties van de Groenen en de Linkspartij stemden voor de maatregelen juist omdat zij vertrouwen hebben in de nieuwe Griekse regering. Gregor Gysi, fractieleider van de Linkspartij: "Syriza (de partij van Tsipras en Varoufakis, red.) laat zien dat er wel degelijk een alternatief is voor de neoliberale Merkel-politiek."

Griekenland heeft nu van Duitsland tot eind juni uitstel gekregen om orde op zaken te stellen. Pas dan wordt over eventuele nieuwe maatregelen gesproken. Bild kan zijn opruiende cover tot die tijd op de plank laten liggen. Want pas dan gaat het om extra miljarden voor de Griekse begroting.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden