'Wij staan zo ver af van de natuur'

Zelfs als ze 's nachts wakker vriest in een wigwam in Mongolië heeft ze geen medelijden met zichzelf. Programmamaker Floortje Dessing (45) kiest bewust voor haar 'zwerversleven'. 'Het is ook moeilijk iemand te vinden die mijn leven kan bijbenen.'

CAROLINE BUIJS

Les 1

Laat kinderen zelf keuzes maken

"Ik heb een traditionele opvoeding gehad met een vader die zes dagen per week werkte. Samen met zijn zus had hij een klein ambachtelijk drukkerijtje en ik herinner me dat ook als hij vrij was, hij nog werk te doen had. Zo leerde ik van jongs af aan dat hard werken je ver brengt. In mijn herinnering hadden mijn ouders altijd genoeg tijd voor ons, want in het weekend kampeerden we vaak en bakten we pannekoeken. Mijn ouders lieten ons echt onze eigen keuzes maken. Mijn broer was extreem slim en studeerde wiskunde, maar hij was helemaal niet gelukkig op de universiteit. Toen is hij eerst vuilnisman geworden en daarna vrachtwagenchauffeur. Ik denk dat er heel wat ouders zijn die daar moeite mee zouden hebben, maar mijn ouders niet. Want voor hen betekende dit dat hij zijn eigen route volgde en daar hebben ze hem nooit in willen tegenhouden. Het is zo knap en krachtig als je dat doet.

Inmiddels is mijn broer verkeersleider op Schiphol en voor mij het levende bewijs dat dingen goed komen. Zelf heb ik toen ik jong was een tijdje een relatie gehad met iemand die veel ouder was dan ik - ik zocht het avontuur - maar met wie ik uiteindelijk helemaal niet gelukkig was. Mijn ouders wisten dat als ze zouden ingrijpen ik me júíst zou verzetten en daarom steunden ze me. Totdat ze zagen dat die relatie écht niet goed voor me was en ze me lieten inzien dat ik er beter mee kon stoppen."

Les 2

Doe dingen met volle aandacht

"In mijn leven ontbreekt volledig een ritme. Het enige wat duidelijk is, is dat ik een reis-leven heb en een thuisleven. Voordat ik naar Schiphol ga, logeer ik altijd bij mijn ouders: dat is quality time. Ik heb geleerd om binnen vijf seconden te schakelen. Gaan we naar Azië? Dan loop ik Kuala Lumpur, Bangkok of Tokio binnen en leef ik dáár. Gaan we kamperen? Oké, dan wassen we ons dus met lapjes en eten we uit zakjes. In Mongolië had ik het laatst zwaar: ik moest dagenlang reizen in een schuddende bus en slapen in een freaking koude wigwam waar ik 's nachts wakker vroor - wat heb ik daar een hekel aan. Maar zelfs dan kan ik schakelen en denken: oké, nu is het afzien. Na afloop ga ik dan eerst 24 uur in een goed bed liggen voor ik weer naar huis vlieg. En als ik weer thuis ben, blijf ik niet eindeloos in die reis hangen, want dan besteed ik mijn volle aandacht aan mijn familie en vrienden: zo behoud ik ondanks dat ik de helft van het jaar weg ben toch mijn vrienden."

Les 3

Probeer met je tekortkomingen te leven

"Raar eigenlijk dat bijna iedereen met een paar weeffoutjes wordt geboren. Zo kan ik intens genieten, bijna manisch, maar ik kan ook heel somber zijn. Ik wil altijd pleasen en niemand voor het hoofd stoten. Er moet echt iets aan de hand zijn voordat ik door mijn knieën zak en mensen om hulp vraag. Niet omdat ik mijn kwetsbaarheid niet wil tonen, maar omdat ik mensen niet graag tot last ben. Soms zit mijn perfectionisme me in de weg: ik wil dat alle twaalf afleveringen van dit seizoen 'Floortje naar het einde van de wereld' geweldig zijn. De aflevering in Réunion vond ik minder geslaagd: ik kon niet zo goed een band opbouwen met de mensen daar omdat ze alleen Frans spraken en mijn Frans gewoon slecht is. Soms kom ik ergens en is het meteen dikke pret, en soms is de klik wat minder en moet ik veel meer moeite doen. Of dan hebben mensen het heel druk en kunnen ze weinig tijd voor me vrijmaken. Ik vind het moeilijk te accepteren dat een aflevering minder goed gelukt is. Maar ik heb wel een modus gevonden om met mijn tekortkomingen te leven. Als ik me down voel, stap ik op de fiets en ga ik twee uur door het bos fietsen om endorfine aan te maken. Of ik zoek mensen op en spreek mezelf toe: nu is het afgelopen!"

Les 4

Durf te vertrouwen op je intuïtie

"Twee jaar geleden werd ik ziek in Iran. Ik had niet eens heel zware klachten, maar ik voelde gewoon dat er iets fout zat - ik had totaal geen energie. Ondanks dat ik niet doodziek was, nam ik contact op met mijn arts in Nederland en die zei: kom maar naar huis als het niet goed voelt. Een dag later lag ik in het ziekenhuis in Nederland met een hersenvliesontsteking. Als ik niet op mijn gevoel had durven vertrouwen, was ik waarschijnlijk in een Iraans ziekenhuis terechtgekomen."

Les 5

Een goede jeans is over drie jaar nog steeds goed

"Tien jaar geleden openden mijn zakenpartner en ik onze eerste fairtrade kledingzaak Nukuhiva, nadat ik het boek '100 Wereldplekken die je gezien moet hebben' had geschreven. Een deel van de inkomsten ging naar een schoolproject in Oeganda, maar het boek werd zo goed verkocht dat er geld overbleef om Nukuhiva te beginnen.

En onlangs hebben we het failliete Nederlandse jeansmerk Kuyichi overgenomen: daarmee proberen we minder de geijkte patronen van de kledingindustrie te volgen. Zo brengen we niet elk seizoen een nieuwe collectie uit, maar we gaan terug naar de basis: begin bij een goede jeans. En een goede jeans is over drie jaar ook nog een goede jeans.

We willen niet als een malloot meedoen aan de uitverkoop, want dat hoort helemaal niet bij fairtrade: wij hebben een eerlijke prijs voor iedereen. Ik vind het ook niet eerlijk voor klanten als je een half jaar later dezelfde broek kunt kopen voor de halve prijs. Hónderd procent fairtrade haal je trouwens niet - je kunt dat niet elke minuut van de dag controleren - maar we proberen wel producten te verkopen die zo eerlijk mogelijk zijn gemaakt. Dat mensen een eerlijk loon krijgen en ze niet tot hun middel in de vervuilende verfstoffen hoeven staan."

Les 6

Soms is het nodig om even niets nuttigs te doen

"Ik wil al mijn tijd opvullen met iets nuttigs. Films of series kijken gun ik mezelf alleen als ik in het vliegtuig zit. Een rare afspraak, want eindeloos series kijken kan ook leuk en goed zijn. Ik moet eigenlijk mediteren, ik heb ook eens een driedaagse cursus gevolgd, maar het kwam niet binnen: het is altijd druk in mijn hoofd. Een goede vriend heeft pas een zoontje gekregen en nu loop ik soms de hele dag met die rakker door de stad - dan laat ik ineens alles wat ik nog moet doen vallen en ben ik volmaakt blij."

Les 7

Blijf je afvragen: wat maakt me gelukkig?

"Op reis ben ik nooit alleen: we draaien meestal met z'n tweeën en de mensen met wie ik werk zijn tegelijk ook heel goede vrienden. Maar ik heb een leven dat bijna niemand anders heeft - ik ben een zwerver - en dat kan soms wel eenzaam voelen. Bijna iedereen van mijn leeftijd is gesetteld en ik niet. Dat is een bewuste keuze. Ik leef nog steeds als een 25-jarige en blijf me afvragen: wat maakt me gelukkig? Wat wil ik?

Ik kan soms jaloers zijn op mensen die al heel lang samen zijn: ik heb alleen korte, intense relaties. Het is moeilijk om iemand te vinden die mijn leven kan bijbenen, en dan heb ik ook nog een heftig karakter en een enorme drive. Veel mannen vallen op rustige vrouwen: ik ben ook niet echt een 'meisje meisje', veel mannen hebben dat denk ik toch liever. Half in een relatie stappen wil ik niet - dan liever alleen. Dat doet pijn, en soms zit ik in mijn eentje te janken. Maar ik kies bewust voor deze manier van leven."

Les 8

Reken mensen niet af op het beleid van hun regering

"Ik denk dat we de inwoners van een land vaak afrekenen op het beleid dat van hogerhand wordt gevoerd, terwijl dat vaak niets zegt over een land zelf of over welke mensen er wonen. In een land als Iran, waar de regering natuurlijk vreselijk is, woont zo'n waanzinnig gastvrij volk dat alles met je deelt en waar je overal wordt uitgenodigd. Ik vind Nederland heel leuk, maar dat wij zo op onszelf zijn en zoveel binnen leven, vind ik niet fijn. Een open, gastvrije samenleving, waar je gewoon bij mensen binnen kunt vallen - daar hou ik van."

Les 9

Probeer mensen te laten nadenken

"De tv-serie die ik nu maak, 'Floortje naar het einde van de wereld', is voor mij het ultieme programma omdat ik er zelf ook veel van opsteek. In elke uitzending zit wel iets wat me aan het denken zet. Laatst was ik op bezoek bij een Nederlands meisje dat samen met haar vriend in een tent in de wildernis van Nieuw-Zeeland woont. Dan realiseer ik me weer hoe ver we in Nederland van de natuur weg zijn geraakt. Als het hier regent maakt dat niemand iets uit, ja behalve als je nat wordt op de fiets, maar voor haar betekent regen dat ze de rivier niet over kan steken. Wij gaan naar de supermarkt voor een kant-en-klaar stukje vlees en zij moet een haas schieten om te kunnen eten. Die ze vervolgens vakkundig fileert, waarbij ze ook het hart, de lever en de nieren gebruikt omdat daar veel ijzer in zit.

De mensen bij wie ik op bezoek ga, hebben vaak mooie wijsheden. Zoals de aflevering met een Amerikaanse dokter in Panama, die in een uitgeholde kano naar afgelegen plekken peddelt om heel oude mensen van medische zorg te voorzien. Hij laat zijn vrijwilligers inzien dat in een heel oude vrouw nog een meisje van twintig huist - alleen zie je dat aan de buitenkant niet meer. Als hij naast die oude vrouw een prachtige jeugdfoto van haar omhoog houdt, dringt dat ineens tot je door."

undefined

Floortje Dessing

Floortje Dessing (31 augustus 1970) is programmamaker en schrijver van reisverhalen. In 1992 begon ze bij Radio Veronica als producer en dj. In 1995 stapte ze over naar tv en presenteerde ze o.a. 'Yorin Travel', 'RTL Travel' en '3 op Reis'. Sinds 2014 maakt ze voor BNN-Vara het succesvolle programma 'Floortje naar het einde van de wereld' (meer dan twee miljoen kijkers). Daarvoor bezoekt ze mensen die buiten de gewone wereld zijn gaan wonen. Daarnaast is ze eigenaar van haar productiemaatschappij 'Dessing Productions' en heeft ze twee fairtrade kledingwinkels onder de naam Nukuhiva (vernoemd naar het Polynesische eiland Nuku Hiva.) Samen met zakenpartner Guido Keff heeft ze een uitgeverij onder de naam Keff&Dessing publishing.

Floortje Dessing is ambassadeur van Max Havelaar en het Rode Kruis.

www.floortjedessing.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden