Wij ronselen geen moslimjongeren voor het evangelie

Het boekje 'Hoop voor moslimjongeren' kreeg stevige kritiek. Het zou een krachtmeting propageren tussen christendom en islam. Onzin, menen de schrijvers.

David Pinto stuurt een brandbrief naar Balkenende, en Willem Breedveld roept in zijn column (Trouw, 4 januari): “Wat moeten we met een school waar evangelisatie wordt bedreven? Dat moet helemaal niet.“ Dat allemaal naar aanleiding van ons boekje 'Hoop voor moslimjongeren'. Graag een paar dingen rechtgezet. Beide commentatoren geven er blijk van het boekje niet (of slecht) te hebben gelezen. 'Hoop voor moslimjongeren' gaat niet over 'technieken voor evangelisatie op christelijke scholen', propageert géén 'krachtmeting' tussen christenen en moslims of 'slagveld' tussen godsdiensten.

Wij zijn het eens met Breedveld dat een school geen evangelisatie-instituut is, en dat (moslim)kinderen niet op school te horen moeten krijgen dat hun van huis uit beleden godsdienst niet deugt.

De enige verwijzing naar onderwijs in het boekje is een interview met drie schooldirecteuren. Daarin wordt een schets gegeven van de uitdagingen en spanningen in een multiculturele school. We willen de geïnterviewde directeuren (slechts in één geval ging het om een christelijke school!) vrijpleiten van kritiek op dingen die ze niet hebben gezegd.

De gewraakte 'krachtmeting' verwijst niet naar strijd tussen godsdiensten, maar naar incidenten tussen zwart en wit, naar aanleiding van de moord op Van Gogh: “Er is nu een krachtmeting van beide kanten. Dat vind ik op zich wel goed. De moslim die zich eerst in de hoek liet drukken, komt nu met power terug. Dat kun je labelen als muslim power.“

In het boekje proberen we kerken en christenen te stimuleren om moslimjongeren niet te stigmatiseren maar respectvol met hen om te gaan. Honderden mensen vinden in hun christelijke geloof de inspiratie om het klimaat van onverschilligheid en angst te overwinnen en zich in te spannen voor deze 'verloren generatie' (in de woorden van een Marokkaanse pedagoog).

Te stellen dat evangelisatie leidt tot verharding van het maatschappelijk klimaat aan christelijke zijde (Pinto) is een grove miskenning van de inzet van talloze kerkmensen in hun buurt, in vrijwillig jongerenwerk en in hun beroep. Dit zijn geen mensen voor wie de moslimjongere slechts een bekeringsobject is. Het doel is niet om de jongeren hun enige houvast (hun geloof) af te nemen. Onze hoop is dat deze jongeren vaste grond onder hun voeten vinden, en dat ze in het leven van christenen herkennen dat het evangelie een bron is van acceptatie en identiteit. Wij hopen dat ze op hun zoektocht hun bestemming vinden bij Jezus, die zij kennen als de profeet Isa. Dat is geen 'ronselen voor het evangelie', want dan zou het geen goede boodschap meer zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden