'Wij moeten de macht op de snelle jongens zien terug te veroveren'

Beeld ANP

Morgen volgt Hans Spekman (45) Lilianne Ploumen op als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Spekman wil van de PvdA weer een actieve, bruisende partij maken die opkomt voor mensen 'met pech in het leven'. "Ja, die bestaan namelijk echt."

Vorige week presenteerden SP, GroenLinks en PvdA een gezamenlijk banenplan. Alom, ook in Trouw, klonk het verwijt dat de drie partijen met een grote boog zijn heen gelopen om kwesties waarover ze diepgaand van mening verschillen, zoals Europa of de arbeidsmarkt.

"We hebben juist bewust afgezien van het schetsen van grootse vergezichten. Er dreigen dit jaar veel banen verloren te gaan. We willen daar heel concreet iets aan doen. Ik geef zo toe dat er meningsverschillen bestaan. Maar laten we die niet groter maken dan ze zijn. Ze vallen in het niet bij de rechtse wind die in heel Europa waait. Europa wordt niet alleen gegijzeld door politici die steeds angstig naar hun achterban kijken, maar ook door de snelle jongens met het snelle geld. Wij moeten zien hoe we de macht op die snelle jongens terug kunnen veroveren."

Bent u van plan om als voorzitter van de PvdA vaart te zetten achter de linkse samenwerking?

"Ik geloof in samenwerking van onderop, op vrijwillige basis. Dat is veel moeilijker dan centraal een coalitie te smeden, waarbij de onderlinge verschillen worden verstopt."

Uw rol blijft op dat vlak dus zeer beperkt?

"Nee, ik zie het wel degelijk als mijn taak om succesvolle vormen van linkse samenwerking op lokaal niveau landelijk uit te venten en uit te bouwen. En om te laten zien wat de overeenkomsten zijn met die andere partijen, ook met D66. Maar linkse samenwerking is niet mijn primaire taak. Mijn eerste focus is de eigen kracht van de PvdA. Ik weet wel dat er in de pers veel belangstelling is voor de poppetjes en voor die linkse samenwerking. Maar als er echt iets belangrijks aan de orde is, dan laat de pers het afweten. Over de invoering van de huishoudtoets in de bijstand is nauwelijks geschreven. Alleen in Trouw. Maar journalisten weten de Tweede Kamer wel te vinden als het bij-voorbeeld gaat over de sharia."

U kreeg deze week in de Volkskrant lof toegezwaaid door Marcel van Dam, voormalig prominent lid van de PvdA. Hij verwijt uw partij mee te zijn gegaan in de neoliberale golf en de kwetsbare mensen in de steek te hebben gelaten.

"Ik heb dat ook gelezen. Hij is welkom in de partij. Ik vecht inderdaad voor mensen met pech in het leven. Die bestaan namelijk echt. Laatst werd ik nog gebeld door een huilende moeder. Haar zoon, een kleine zelfstandige zzp'er, heeft leukemie. Hoe moet het nu met hem, vroeg ze. Hij kan zijn huis straks niet meer betalen. Ik vind dat we op moeten komen voor deze mensen die op niets kunnen terugvallen. En niet redeneren: eigen schuld, dikke bult."

Critici, ook binnen de PvdA, verwijten u dat u nogal eenzijdig opkomt voor iedereen die ziek, zwak en misselijk is. Zo jaagt u de hardwerkende middenklasse weg, waar de Partij van de Arbeid het electoraal van moet hebben.

"Onzin. Ik sta ook voor de mensen die hard werken. Een voorbeeld: in de Kamer heb ik er hard aan gewerkt om arbeidsfraude (ontduiken van CAO's en premies sociale zekerheid, red.) aan te pakken."

Denkt u dat u als partijvoorzitter meer kunt betekenen voor deze mensen dan als Kamerlid?

"Ook als Kamerlid kun je heel praktisch concrete dingen voor elkaar krijgen. Voorbeelden? Ik heb ervoor gezorgd dat arme gezinnen financieel in staat worden gesteld om hun kinderen mee te laten doen aan sport en aan cultuur. En zo heb ik wel meer voor elkaar gekregen. Maar wat me irriteert, is dat alles wat ik daar in de Tweede Kamer heb opgebouwd met dezelfde vaart weer wordt afgebroken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden