’Wij merken weinig van crisis’

Will Kamminga, directeur van ESG: ¿Kleine ICT-bedrijfjes spinnen garen bij crisis.¿ (FOTO CHRIS KEULEN) Beeld Chris Keulen
Will Kamminga, directeur van ESG: ¿Kleine ICT-bedrijfjes spinnen garen bij crisis.¿ (FOTO CHRIS KEULEN)Beeld Chris Keulen

We praten onszelf de crisis in, vinden Eindhovense ondernemers. Voor hun eigen bedrijf zien ze vooral voordelen. Zo’n recessie scheidt immers het kaf van het koren.

Marten van de Wier

Een ondernemersbijeenkomst in Eindhoven kan op dit moment geen feestje zijn, zou je denken. Daf Trucks legde de productie een maand stil en stuurde 1500 flexwerkers naar huis. Hightechbedrijf ASML zag de productie flink dalen en kreeg werktijdverkorting voor 1100 werknemers. Chipfabrikant NXP sloot 2008 af met een miljardenverlies.

Toch heerste er woensdagavond allerminst een grafstemming bij ’Eindhoven (net)werkt’. „Wij merken er weinig van”, zegt René van Luijn, vestigingsmanager bij Imtech. „In 2008 hadden we fantastische cijfers”, vult commercieel manager Carl Migchels aan. „Voor dit jaar verwachten we dat het nóg beter gaat.” Imtech levert en onderhoudt onder andere airco- en verwarmingsinstallaties. Hoewel ze minder nieuwe systemen leveren, stijgt het aantal contracten voor onderhoud of renovatie voor bestaande systemen. „Mensen willen toch warm zitten in de winter”, stelt Van Luijn.

De managers zien met genoegen dat de crisis een einde maakt aan de doorgeslagen bonussencultuur, en duurzaam ondernemen belangrijker wordt. „De sterke bedrijven overleven, de minder sterke gaan failliet”, zegt Migchels. Hun eigen bedrijf hoort uiteraard tot die eerste categorie.

Ook ICT-ondernemers Will Kamminga van ESG en Wil Marks van Marketmind zien vooral voordelen. „In tijden van krapte op de arbeidsmarkt was het moeilijk aan goed personeel te komen, tegen een goede prijs”, zegt Kamminga. „Grof gezegd moest je soms ook kneusjes aannemen”, stelt Marks. „Nu is het moment om kwalitatief goede mensen aan je te binden.” Volgens Kamminga spinnen de kleinere bedrijfjes in de ICT garen bij de crisis. „De grote jongens, die bedragen vragen die ik nooit zou durven vragen, zien de omzet dalen. Maar wij mkb’ers bloeien op. Geen enkel bedrijf wil het risico lopen straks om te kiepen vanwege problemen met computersystemen.”

Het optimisme past bij het thema dat de gemeente Eindhoven bedacht heeft voor de netwerkborrel: ’De kredietcrisis als kans’. PvdA-wethouder Erik van Merrienboer (economie) is bijvoorbeeld blij met de grotere aandacht voor personeel en klanten, ten koste van die voor aandeelhouders. Volgens de wethouder vinden veel ontslagen medewerkers snel een andere baan. „Na de verdwenen banen bij Daf hebben we geen ’au’ gehoord.” Toch omschrijft Van Merrienboer de situatie als ’ernstig’. „Wij merkten dat in oktober als eerste. Het leek alsof Den Haag al ziende blind was. Nu de regering maatregelen neemt, hoop ik dat wij ook de eerste zijn die opkrabbelen.”

We praten onszelf de crisis in, vindt Theo van Ekerschot, die een trainingsbedrijfje heeft. „Heb je die persconferentie van Balkenende gezien?”, vraagt hij aan branchegenoot Anton Scheffers. „Dat gezicht erbij! Een ondernemer had dat heel anders gedaan. Die had gewezen op de kansen voor de toekomst.”

Toch maakt Scheffers zich wel zorgen. Bedrijven schrappen uit geldnood trainingen voor het personeel. Of zijn bedrijfje de crisis overleeft, durft hij tegenover de krant niet te zeggen. „Maar een negatieve instelling levert niets op. Het is al erg genoeg dat er crisis is. Met een slachtofferrol ga je dat nog verergeren.” Optimisme is voor Scheffers en Van Ekerschot een bewuste keuze. Maar, voegt Van Ekerschot er zachtjes aan toe: „Ik geloof ook écht dat het weer beter wordt.”

(Trouw) Beeld Chris Keulen
(Trouw)Beeld Chris Keulen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden