Wij komen op voor de naam van God

Vloeken, schuttingtaal, scheldjargon en krachttermen - het is allemaal fout, vindt de Bond tegen het vloeken. Wilfried Verboom (41), sinds deze week de nieuwe directeur van de orthodox-christelijke organisatie, vindt dat zijn organisatie deze boodschap nog steviger moet verkondigen. Op dit moment is de bond bij het grote publiek vooral bekend van de posters met daarop teksten als 'Word geen naprater, vloeken is aangeleerd' en 'Als er een vloek valt breekt er iets'.

Het lijkt wel alsof uw posters vooral op het station hangen. Wordt daar het meeste gevloekt?
"De reden is simpel: daar bereik je nu eenmaal enorme hoeveelheden mensen. Hierdoor hebben we een enorme naamsbekendheid gekregen. Als de boodschap van de Bond tegen het vloeken niet op de stations aanwezig zou zijn, dan hingen er geen waarschuwingen en zouden mensen niet op respectvol taalgebruik worden gewezen. Wij komen op voor de naam van God."

Enig idee wat uw imago is?
"Sommige mensen gaan juist vloeken als ze onze naam horen. Veel mensen denken dat de Bond tegen het vloeken overal op tegen is. Dat zijn we voor een deel natuurlijk ook: we zijn tegen het vloeken. Het is kennelijk niet populair om ergens tegen te zijn."

Bent u ook ergens vóór?
"Ik pleit voor respectvol en gepast taalgebruik."

Wat is dat precies?
"Dat is lastig. Het is vaak cultureel bepaald. In het ene bedrijf zegt men bijvoorbeeld 'u' en in het andere 'je' tegen elkaar. Wij pleiten voor taalgebruik dat genormeerd is naar de Bijbel. Dus niet vloeken. Maar daarbuiten vinden we ook schelden ongepast. Zo wordt kanker vaak gebruikt als scheldwoord. Dat ervaren de meeste mensen als heel vervelend."

Twee jaar geleden sprak uw bond op Twitter schrijvers van berichtjes met vloeken aan. Dat leidde tot protest. Welke plannen heeft u als nieuwe directeur?
"Interveniëren via Twitter is natuurlijk spannend. Maar de echte uitdaging zit hem erin om met de kennis die we hebben echt de markt op te gaan. Ik wil graag een professionaliteitsslag maken. Nu blijft veel kennis gewoon in Veenendaal bij ons op kantoor. Dat moet echt naar buiten."

Hoe?
"De bond geeft al veel voorlichting op scholen over respectvol taalgebruik. Ik denk dat we meer kunnen. Ik wil als nieuwe directeur graag een kenniscentrum opzetten. Volgens mij kunnen we de kennis die we hebben goed vermarkten op een frisse en moderne manier. Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld een cursus bedrijfsetiquette. Ook in het leger zijn mogelijkheden om aandacht te besteden aan respectvol taalgebruik."

Een vloek kan toch ook erg opluchten als het tegenzit?
"Dat is waar."

Maar?
"Ik zeg: kun je geen alternatieven verzinnen? Je frustratie uiten met een vloek kan ook een gebrek aan woorden zijn. Kun je niet proberen je emotie op een andere manier te ventileren? Beheersing en creativiteit, daar gaat het ons om!"

Welke alternatieven stelt u voor?
"We willen toch allemaal serieus genomen worden? We willen toch allemaal conform de gulden regel behandeld worden? Als u de vraag naar alternatieven kunt stellen, kunt u zelf ook alternatieven bedenken. Verzin iets, waar niemand zich aan stoort!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden