Wij hoeven die malligheid niet te financieren

Wat waren ze blij, de orthodoxe christenen van hulpverleningsorganisatie Different, toen minister Schippers van volksgezondheid in januari dit jaar een tik op de vingers kreeg. Blij? Ze konden hun triomf amper de baas.

Na berichten in deze krant over de therapie die Different aanbiedt aan christenhomo's was de ophef groot. De minister sprak meteen van 'bizar'. Zo'n therapie hoorde volgens haar (en een Kamermeerderheid) niet in het basispakket van de zorgverzekering. Dus liet ze de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doen.

De verontwaardiging bij Henk van Rhee, directeur van Different, kende geen grenzen. Hij zag in Schippers' daadkracht een veeg teken des tijds. Dit was 'een hetze tegen orthodox-christelijke opvattingen' en 'een vorm van geloofsvervolging in eigen land'. Dat het niet draaide om zijn opvattingen maar om de vergoeding uit het basispakket was de man duidelijk ontgaan.

Toen niet veel later de inspectie constateerde dat er van onrechtmatigheden vooralsnog geen sprake leek, kroop Different net zo makkelijk weer uit de slachtofferrol. "Na ruim een week speelbal te zijn geweest van een hyperige hetze", verklaarde de koepelorganisatie, "is het oordeel van de inspectie vooral voor cliënten en medewerkers een hele geruststelling".

Fascinerend aan het relletje vond ik vooral de semantische kloof die zich hier openbaarde. Omdat buitenstaanders het christelijk-orthodoxe woordenboek doorgaans slecht kunnen lezen, kon Different jarenlang met haar praatjes wegkomen.

Want het klopt dat de betreffende hulpverleners geen 'genezing' aanbieden, zoals de beschuldiging dikwijls luidt. Als ze dat ontkennen, jokken ze niet. Maar hun boodschap bleef sinds de jaren zestig in essentie onveranderd. Homoseksualiteit is volgens hen geen 'geaardheid' (die term is dan ook taboe), maar een kwestie van 'gevoelens'. Die gevoelens dien je als homo 'een plek te geven', oftewel: je moet 'ermee leren omgaan'. Dat is weer refogeheimtaal voor: de Schepper eist dat je levenslang in onthouding leeft. Alleen man en vrouw, zei een christelijk-gereformeerde dominee onlangs op een studiedag, mogen de liefde met elkaar bedrijven. De Bijbel laat homo's "geen enkele ruimte voor een seksuele praktijk". En Gods Woord, zoals de Different-directeur in zijn columns keer op keer benadrukt, is geldig tot op de huidige dag.

Nu mag natuurlijk iedereen in zijn Heilig Boek lezen wat hij wil. Dat heet vrijheid van godsdienst, nietwaar. Maar dat wij met z'n allen via de basisverzekering deze malligheid faciliteren, gaat wel wat ver.

Gelukkig had de minister niet stilgezeten. Dinsdag liet ze de Tweede Kamer weten dat de homotherapie toch geen aanspraak meer kan maken op vergoeding. Haar redenering: Different kan alleen psychiatrisch behandelen als er sprake is van een psychiatrische stoornis. En worstelen met je homoseksualiteit omdat je werd wijsgemaakt dat zulks Gode onwelgevallig zou zijn, is heel naar. Maar een psychiatrische stoornis kun je het onmogelijk noemen.

Uiteraard hapte directeur Van Rhee wederom naar adem. Hij stond 'perplex'. Dit was 'discriminatie', een 'ongerechtvaardigd onderscheid op basis van geloof'.

Maar ik kon niet anders dan spinnen van tevredenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden