'Wij gaan altijd op zoek naar Midden-aardse sferen'

Ledenbestand Tolkien-genootschap dat al sinds 1981 bestaat, verjongd door boekverfilmingen

"In een hightech gebouwtje zul je ons niet aantreffen. Wij zullen altijd op zoek gaan naar Midden-aardse sferen als we met het Tolkien Genootschap bij elkaar komen", zegt Frank Wasmus, bestuurslid van Tolkien Genootschap Unquendor. "Liefst een mooi, oud middeleeuws pand, natuurlijk. We doen van alles op zo'n dag: er worden lezingen gegeven, we maken een kampvuur met muziek en we voeren parodieën op. De meeste mensen krijgen daar een heel klassiek beeld bij, maar zo'n parodie kan heel actueel zijn. Toen er Tweede Kamerverkiezingen waren, werd er bijvoorbeeld een ludiek 'Midden-aards debat' gehouden, tussen de orks (zij waren de PVV), de hobbits (GroenLinks) en dwergen (VVD). Het genootschap is opgericht in 1981 en bestaat inmiddels uit 220 leden. Dat zijn vooral Nederlanders, maar er zitten ook Belgen en Engelsen tussen. We geven vijf keer per jaar een ledenblad uit, waar onder andere recensies in staan over boeken die over de hobbits of over Tolkien zijn verschenen. Vaak zijn dat biografieën of analyses. Want dat houdt niet op, dat blijft maar doorgaan. Als we een bijeenkomst hebben dan hoeft het niet honderd procent over Tolkien te gaan. Er is ook wel eens iemand van de leden die dan een fietstocht organiseert. Of een museumbezoek. Wij vinden de gezelligheid van het samen iets doen en het bij elkaar zijn toch het belangrijkste. Ik vind het een bijzondere verzameling verschillende mensen. Er zitten jonge managers uit bijvoorbeeld de telecom tussen, maar ook zestigers die hun hele leven timmerman zijn geweest. Normaal gesproken zouden die niet met elkaar om zijn gegaan. Het is echt Tolkien die ons bindt. Ik schat dat de leeftijd van onze leden gemiddeld zo ongeveer tussen de dertig en de vijftig jaar is. Sinds de boeken van Tolkien zo succesvol zijn verfilmd zijn er de laatste jaren meer jongeren bij gekomen. Zaterdag gaan we met zestig man naar 'The Hobbit' in een bioscoop in Utrecht. Een deel van de zaal hebben we vooraf kunnen reserveren.

Ik vind Tolkien wel echt van een andere orde dan andere schrijvers van fantasy. Niet negatief hoor, maar de meeste fantasy is gewoon oppervlakkig. Maar goed, dat is voor iedereen anders. Sommige mensen vinden Tolkien geen goede schrijver. Ik snap dat ergens wel, maar daar gaat het wat mij betreft helemaal niet om. Het gaat om veel meer dan schrijven. Bij Tolkien zit er zo enorm veel achter zijn verhalen. Dat komt door zijn eigen, katholieke, achtergrond, zijn academische ervaring, zijn kennis van de Noord-Europese mythologie. Zijn levensovertuiging. Overal zit bij hem een idee achter. Daarom is hij zo'n briljant verhalenverteller. Ja, dat is het eigenlijk: hij is meer een verteller dan een schrijver. Dat is wat Tolkien zo groot maakt."

Orks en hobbits hebben Nederlandse voeten en oren
Ze wonen in Nieuw-Zeeland, ze zijn bedacht door een Zuid-Afrikaanse Engelsman en ze worden verfilmd door Amerikanen. Zeker. Maar de hobbits zijn geboetseerd door Nederlanders. De maskers van de orks, de oren van de dwergen, de voeten van de hobbits die we in de film zien; het is allemaal het werk van Rogier Samuels en zijn team. Eerder al beitelden zij de karakters van 'The Lord of The Rings' in hun fantasyvormen. Waarom juist Samuels? "Ik liep die mensen tegen het lijf op een beurs in Amerika in 1997. Die zagen mijn portfolio, werden enthousiast en wilden wel met me in zee voor 'The Lord of The Rings'." Dat zit goed, dacht Samuels, maar hij hoorde vervolgens anderhalf jaar niks. "Ik had alle hoop verloren, totdat er een telefoontje uit Nieuw-Zeeland kwam: 'Pak je koffers maar' zeiden ze." En zo zat hij plots met vrouw ("Zij zit ook in deze business.") en kinderen aan de andere kant van de wereld. Mee te werken aan een van de populairste films ooit. Kennelijk naar tevredenheid, want voor 'The Hobbit' zat Samuels opnieuw een half jaar hobbit-voeten aan te meten bij de acteurs in Nieuw-Zeeland. "We zijn in aanzien gestegen. We veranderden Wendy van Dijk in Ushi, we maakten een gebitje voor 'Die Zauberflöte' van De Nederlandse Opera, maar je ziet dat dit ook best kan in Nederland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden