'Wij faciliteren in Bergen geen bevingen'

Esther Bijlo

bergen – Het is een fel ’nee’ en een genuanceerd ’nee’, maar het komt op hetzelfde neer. Zowel Bergen als Alkmaar ziet de gasopslag in de gemeente nog steeds niet zitten.

Aanleiding voor twee keer opnieuw ’nee’ deze week is de inzage in het conceptontwerp voor de gasopslag dat het Rijk heeft gemaakt. Dat nog vertrouwelijke document kregen de gemeenten te zien om te kunnen beoordelen of ze bereid zijn vergunningen af te geven voor gasopslag.

Strikt genomen zijn die vergunningen niet nodig. De plannen voor gasopslag in Noord-Holland vallen onder het Rijksinpassingsplan. Dat betekent dat de overheid in Den Haag zelf de vergunningen voor dit project kan opstellen. Maar de ministeries van economische zaken en van Vrom zoeken draagvlak voor de plannen en bewandelen dus vooralsnog de koninklijke weg via het lokale bestuur.

Het plan in de Bergense regio is onderdeel van de ambities van Nederland om de ’gashub’ van Europa te worden. In het lege Bergermeerveld moet de grootste gasopslag van Europa komen die bij pieken in de vraag of haperingen in het aanbod Nederland zelf en andere landen van gas kan voorzien.

In Bergen moet daarvoor geboord gaan worden. Via een pijpleiding onder Heiloo en Schermer gaat het gas naar het veld dat grotendeels onder Alkmaar ligt en 4 miljard kuub gas kan bergen. Het energiebedrijf Taqa uit Aboe Dhabi wil het project uitvoeren.

Economische Zaken en Taqa hebben erg veel haast, vinden Bergen en Alkmaar. Het ministerie en het bedrijf brachten de afgelopen weken veel bezoekjes aan de Noord-Hollandse gemeenten.

Maar ondanks alle gesprekken blijft de angst voor aardbevingen, als gevolg van de boringen en de opslag, bestaan. Het verzoek om een ruimhartige schaderegeling, mocht de grond gaan trillen, is niet gehonoreerd, is de lokale bestuurders deze week gebleken.

„De gemeente Bergen faciliteert geen aardbevingen op haar grondgebied”, stelt wethouder Alwin Hietbrink van Bergen. „We krijgen steeds de indruk dat snelheid boven zorgvuldigheid gaat en dat vinden we onwenselijk bij een project met deze omvang en risico’s.”

En die risico’s moeten niet gebagatelliseerd worden, vinden de gemeenten. Er zijn sterkere bevingen mogelijk dan in de Milieueffectrapportage is beschreven, meent Bergen. Volgens de gemeente zijn bevingen met een kracht van 3,5 tot 3,9 op de schaal van Richter niet uitgesloten.

Die kennis komt van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology die op verzoek van de gemeenten begin dit jaar nog eens onderzoek hebben gedaan naar het Bergermeerveld. Waarom opslag juist in dit instabiele veld en niet ergens anders?, vraagt Bergen zich af. Alkmaar houdt het erop dat ’de veiligheidscontouren nu niet volledig te overzien zijn’.

Beide gemeenten blijven de komende tijd in gesprek met het ministerie en Taqa. Economische Zaken zal zich beraden wat nu te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden