Wij een knokploeg? Erdogan-jongeren ontkennen alles

'Ottomanenclub' in verband gebracht met geweld tegen politieke tegenstanders

'Kleinzonen van Osman' noemen ze zich, de allereerste Turkse sultan. En president Tayyip Erdogan is hun grote held. Zeker nu die de erfenis van het Ottomaanse Rijk nieuw aanzien probeert te geven, recent nog met een megalomaan paleis. De Ottomaanse cultuur is vredelievend, zeggen ze.

Maar het regent verdachtmakingen. Leden van de 'Osmanli Ocaklari', vrij vertaald 'Ottomanenclub', zouden politieke tegenstanders van Erdogan intimideren, soms zelfs met brandstichting en geweld. Oral Calislar, invloedrijk journalist en commentator, noemt de beschuldigingen 'gegrond'. "Dit soort clubs hebben een lange traditie in Turkije, nationalistische partijen hebben zich er ook altijd van bediend."

Aanstaande zondag zijn er parlementsverkiezingen in Turkije. Ondanks de verwoestende aanslag in Ankara, waarbij op 10 oktober 102 mensen omkwamen - het merendeel aanhangers van de pro-Koerdische partij HDP - gaat de campagne door. Op de kades langs de Bosporus worden flyers uitgedeeld aan de duizenden veerbootpassagiers. In een zaaltje in de wijk Üsküdar, in het Aziatische deel van de stad, komen honderden aanhangers van de Ocaklari bijeen. Een politieke partij is het niet, maar juist in verkiezingstijd laat de club graag van zich horen.

Het podium bezwijkt haast onder de symboliek. Een afbeelding van Atatürk, de stichter van de Turkse republiek, hangt er wat flets bij. Het portret van Erdogan komt beter tot zijn recht. Een groene vlag met drie witte maansikkels maakt het geheel af: ze verbeelden de synthese van soennitische islam en nationalisme die Erdogan predikt. In de zaal zitten ingetogen vrouwen met kleurrijke hoofddoeken en netjes gekapte mannen in glimmend pak, niet bepaald het publiek dat je met een knokploeg zou associëren.

Toch wordt de in 2009 opgerichte organisatie nadrukkelijk met geweld geassocieerd. Orhun Eksin (22), student economie aan de Bosporus Universiteit in Istanbul, zegt te hebben gezien dat jongeren van de Osmanli Ocaklari tijdens de rellen in Gezi-park in 2013 met stokken en kapmessen protesterende jongeren te lijf gingen. "Ze scandeerden dat ze de kleinkinderen van Osman waren", zegt hij. De rellen brachten Erdogan in grote verlegenheid.

Sinds het conflict tussen verzetsbeweging PKK en de Turkse regering deze zomer oplaaide, gingen her en der in het land partijkantoren van de pro-Koerdische HDP in vlammen op. Ook de redactieburelen van de krant Hürriyet moesten eraan geloven. Oppositiepolitici wezen direct naar Osmanli Ocaklari. Ze zouden via Facebook zijn opgehitst, of anders wel door de vlammende taal van hun leider, Kadir Canpolat. In Istanbul heeft de club zo'n 1200 leden; hun facebookpagina telt ruim 35.000 likes. Een onschuldige jeugdbeweging of een militie ten dienste van de regerende AK-partij?

In de marge van de bijeenkomst veegt Canpolat, een jong ogende veertiger, de aantijgingen met een weids gebaar van tafel. "We staan voor mensenrechten, tolerantie, geweldloosheid", zegt hij. "Geweld wijzen we ondubbelzinnig af." Een glossy op tafel toont hem samen met Erdogan tussen bont uitgedoste Ottomaanse krijgers - de wacht van het nieuwe presidentiële paleis. Canpolat noemde zichzelf en zijn aanhangers eens 'soldaten van Erdogan'. Onschuldig bedoeld, zegt hij nu.

Maar volgens commentator Calislar is er in de entourage van Erdogan wel degelijk behoefte aan een militante jeugdbeweging die politieke tegenstanders kan intimideren. "Dat werd voor het eerst duidelijk tijdens de Gezi-rellen."

In de grote zaal legt dr. Arif Arslan, de huisideoloog van de Ottomanenclub, uit dat de veelvormigheid van het Ottomaanse Rijk te prefereren is boven het republikeinse denken van Atatürk, met zijn obsessie voor eenheid. "Iedere groep, of dat nu seculieren zijn of Koerden, heeft haar eigen rol." Volgens Arslan moet je het voorstellen als een menselijk lichaam, waarin ieder lichaamsdeel zijn eigen functie heeft. "Ook dat heeft een endeldarm en een poepgat, maar zonder kun je niet."

"Wij tegen Koerden?" Triomfantelijk wijst Canpolat op zijn goedgeklede persattaché, een Koerd. Volgens Canpolat is het juist een verdienste van Erdogan dat hij culturele rechten aan minderheden gaf. Maar bovenal noemt hij Erdogan 'dapper'. "Wij zien hem als een wereldleider, als iemand die Turkije terug op de kaart kan zetten. We staan pal voor Erdogan. Met zijn AK-partij heb ik minder op. Ik zou er denk ik niet eens op stemmen zonder Erdogan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden