'Wij bepalen zelf welk gebied we uitkammen'

Organisatoren burgerzoekacties over samenwerking met politie: Beetje de omgekeerde wereld

Ze zijn inmiddels zeven keer de bossen in geweest rondom Doorn, op zoek naar de vermiste broertjes Ruben en Julian. Toch? Wanda van de Bovenkamp (46) vraagt het even na bij Marc Satijn (20), haar medeorganisator van de vrijwilligerszoektochten. Die telt hardop en bevestigt het dan.

"Er is ontzettend veel gebeurd sinds vorige week donderdag toen we begonnen met zoeken. Soms raak ik de tel kwijt", zucht Wanda. De voormalige brandweervrouw was zo geschrokken van het nieuws over de verdwenen jongetjes dat ze besloot tot actie over te gaan. Ze maakte een Facebookpagina aan - 'Wanda Inwoner Van de Utrechtse Heuvelrug' - en plaatste een oproep: 'Vanavond 20.00 uur starten we met het burgerinitiatief zoeken naar Ruben en Julian. Plaats: Parkeerplaats Doornse Gat. Vergeet niet uw zaklamp mee te nemen!'

Marc meldde zich aan en vroeg of Wanda hulp kon gebruiken bij de organisatie. Dit bleek het geval, en het organisatorduo was geboren. "Als zoiets in je eigen woonplaats gebeurt, moét je wat doen", vertelt Marc, ex-student communicatie en webshopeigenaar. Wanda vertelt dat ze beiden de familie niet kennen. Maar ze heeft zelf vier kinderen en kan zich voorstellen hoe de moeder van de jongens zich moet voelen. Of hun inspanningen wat zullen opleveren, weten ze niet. Wanda: "De moeder leeft nu in zoveel onzekerheid. We hopen dat we haar binnenkort in elk geval wat duidelijkheid geven."

De twee zijn druk. Dagelijks overleggen ze over welk gebied ze gaan uitkammen. Marc: "We hebben een team van acht mensen met wie we bespreken waar we heen gaan. Vervolgens plaatsen we het tijdstip en verzamelpunt op Facebook. De ene keer komen er zestig mensen op af, de andere keer tweehonderdvijftig."

Er is altijd politie aanwezig bij de speurexpeditie, legt hij uit. Die heeft hen uitgebreid geïnstrueerd voordat ze begonnen met de acties. "We hebben goede afspraken. Stel, we denken iets op het spoor te zijn, moeten we dit direct aan de agent doorgeven. Die maakt dan foto's, voor het sporenonderzoek." Wanda voegt eraan toe: "Of de politie ons alles vertelt, weten we niet. Het zou kunnen dat ze bepaalde informatie achterhouden omdat we anders het onderzoek verstoren. Ze nemen ons wel serieus hoor. Wij bepalen tenslotte welk gebied we doorzoeken, waarop zij iemand meesturen. Beetje de omgekeerde wereld eigenlijk."

Maar vandaag wordt er niet gezocht. "We zijn zo druk met alle interviews!", zegt Wanda. "Straks worden we verwacht bij 'Hart van Nederland', en nu heeft ook 'De Wereld Draait Door' gebeld. Marc regelt dat, van mij hoeft het allemaal niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden