Wij als kijkers weten meer en dat verhoogt de spanning aanzienlijk

Een sterke Noorse serie, waarin een ontluikende homoseksuele liefde het dreigt af te leggen tegen de angst als ooggetuige ontmaskerd te worden.

Als Scandinavische televisie-series een Amerikaanse versie krijgen - een zogeheten remake - kun je er bijna altijd van uitgaan dat het origineel een hele goeie serie is. Of die Amerikaanse versie vervolgens ook zo goed is, dat is dan weer een heel andere vraag. De bewerking van het Deense 'Forbrydelsen' was als het Amerikaanse 'The Killing' toch een heel stuk minder. Je miste Sarah Lund gewoon te veel, niet alleen als personage zoals vertolkt door Sofie Gråbøl, maar vooral door wat er uit haar mond kwam. Dat ondoordringbare, harde Deens dat zich zo goed leende voor die krampachtige communicatie tussen de verschillende karakters.

Van de Noorse serie 'Øyevitne' uit 2014 is dit jaar een Amerikaanse versie gemaakt, maar vermoedelijk dat daarin toch ook die duistere, Noorse sfeer verdwenen is, alsmede die intrigerende Noorse spreektaal. Nee, dan veel liever het origineel. En dat treft, want 'Øyevitne' verscheen onlangs op dvd.

De serie heeft een sterk uitgangspunt. De twee 15-jarige vrienden Philip en Henning ontdekken in een afgelegen hut in het bos hun seksualiteit. De even schuchtere als explosieve eerste zoen wordt wreed verstoord als er buiten in het bos een gruwelijke afrekening op til is. De jongens zijn ooggetuigen van de afrekening. De moordenaar doorzoekt de hut en staat oog in oog met Philip. Voordat de jongen door hem kan worden neergeschoten, krijgt de schutter een hengst met een pan van Henning.

Natuurlijk verzwijgen de jongens wat ze gezien hebben, bang als ze zijn dat hun seksuele voorkeur bekend zal worden. Want hoe verklaren ze hun aanwezigheid 's nachts in die boshut? Philip krijgt als eerste de behoefte om iets te gaan vertellen, maar dat Henning zijn leven gered heeft, is een extra reden om aan de vraag van zijn vriend tegemoet te komen en zijn mond te houden. Overigens krijgt die vriendschap door het gebeurde een enorme knauw, om over de ontluikende liefde maar te zwijgen. Henning slaat zelfs als een blad aan de boom om en wil na die bruut verstoorde eerste zoen helemaal niets meer weten van Philip of zijn homoseksualiteit.

Philip woont bij pleegouders, omdat zijn moeder verslaafd is. Zijn pleegmoeder is het lokale hoofd van de politie. Actrice Anneke von der Lippe kreeg voor deze rol de internationale Emmy Award. Ze moet van het hoofdbureau in Oslo de nodige kritiek op het onderzoek slikken en krijgt een nieuw hoofd boven zich, van wie wij als kijkers meer weten dan zij. Dat verhoogt de spanning in de zesdelige serie aanzienlijk.

De loyaliteit die Philip voor zijn echte, verslaafde moeder heeft, mondt uiteindelijk uit in twee super spannende slotafleveringen. En dan zijn we al heel wat intrigerends met Balkan-bendes, pedofielen en confrontaties met de moordenaar verder. 'Øyevitne' is een goed gemaakte serie, met interessante personages en een uitstekend plot. Goeie acteurs ook, met opvallende toprollen voor de twee jonge adolescenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden