Wii, armenzwaaiend voor de buis met de nieuwste spelconsole.

Het geram op knoppen en gedoe met joysticks is voorbij. Na 25 jaar passief achterover hangen met chips en cola moeten we in actie komen om een game te spelen. Wii heet de nieuwe spelconsole van Nintendo, waarmee we armenzwaaiend voor de buis worden neergezet.

Eerst even die rare naam. Wii dien je uit te spreken als het Engelse ’we’. Wii betekent dus ’wij’, én de dubbele ’i’ in de naam staat symbool voor samen spelen. Met een beetje fantasie zie je in die i’s twee poppetjes, aldus Nintendo. Een concept waar een reclamebureau vast een aardige som geld aan heeft overgehouden. Toch kwam de eerste naam, de werktitel, wellicht beter in de buurt: Revolution.

Nintendo heeft namelijk écht iets nieuws bedacht. De spelletjesgigant laat het grafische geweld achterwege, dat we wél zien bij directe concurrenten Playstation 3 (verkrijgbaar vanaf maart volgend jaar) en de al langer bestaande Xbox360. In plaats daarvan kiest Nintendo voor innovatie: besturing op basis van bewegingssensoren. Beweeg je de bijgeleverde draadloze Wii-remote (afstandsbediening) van links naar rechts, dan zie je dat op het scherm.

Enigszins sceptisch over zoveel verandering stopten we de batterijen in de Wii-remote – nadat we wel eerst met bewondering naar de Wii hadden staan staren: het Apple-achtige design is prachtig. En de scepsis verdween snel. Al in het hoofdmenu van de Wii, waar je uit tal van opties kunt kiezen, zie je dat het werkt. Door de Wii-remote te bewegen, zeilt een cursor over je tv-scherm. Als de cursor over de verschillende onderdelen van het menu beweegt, trilt je remote eventjes subtiel. Het zijn nou net díe kleine detials die Nintendo-producten dat beetje extra geven.

Maar de echte openbaring komt als je de eerste game speelt. Wii Sports, dat in Europa gratis bij het systeem wordt geleverd, laat onmiddellijk de potentie van het apparaat zien. Tijdens een potje tennis kun je de bal ook werkelijk spin meegeven bijvoorbeeld, door naast een slaande beweging, je remote ook een slagje te draaien.

Bij bowlen geldt hetzelfde: je houdt je arm gebogen, haalt ’m vervolgens naar achteren en werpt. Als je nét voor je de bal ’loslaat’ iets met je pols draait, krijgt de worp effect mee. Het is een ervaring die voor verwondering zorgt. De bewegingen van je hand komen terug op het tv-scherm.

Hoe innovatief ook, de Wii is makkelijk te gebruiken. Het systeem wijst zichzelf, en het werkt allemaal eenvoudig en vlekkeloos. Ook over de online-opties, zoals het tegen betaling downloaden van oude Nintendo-games en het surfen over internet, hebben we al veel goeds gehoord. Zelf konden we het niet uitproberen, aangezien de met WiFi uitgeruste Wii weigert samen te werken met sommige draadloze internetmodems. Waaronder de onze dus, al is dat waarschijnlijk met wat ingrepen (zoals het updaten van de modem-software) wel te verhelpen.

Met een minimum aan titels bij de lancering, is het wel afwachten of de ontwikkelaars in staat zijn om boeiende games te leveren. De best verkopende titel in de eerste dagen na de introductie was The Legend of Zelda: Twilight Princess.

De Wii-remote wordt in dat spel een zwaard waarmee je als een professioneel strijder heen en weer zwaait om je tegenstanders te overwinnen. Toch kan de game net zo goed op een ouderwetse console gespeeld worden, de Wii-remote heeft in dit spel weinig toegevoegde waarde. En dat bowlen, tennissen en golfen is leuk, maar de échte uitdaging mis je na een halfuurtje spelen wel.

Het staat vast dat het werkt, dus nu moeten Nintendo en andere software-ontwikkelaars hun best doen om er interessante games bij te leveren. Ook daarbij staan zij voor een nieuwe uitdaging. Want Nintendo heeft zich deels afgekeerd van zijn traditionele publiek - kinderen - en mikt nu op het gehele gezin. Op de draagbare DS van het concern is daar al succes mee geboekt, met onder meer games voor hersentraining.

Of de Wii ook zo’n gezelschapsspel voor de familie wordt, is zeer de vraag. Want naast het gratis meegeleverde Wii Sports, staan er de komende tijd weinig gezinsvriendelijke titels op de rol. Wel kunnen we de Wii-remote binnenkort gaan gebruiken als stuur in de game Excite Truck of in het vliegspel Wing Island.

Ook al moet de Wii zich dus nog echt bewijzen, de poging tot vernieuwing kan niet anders dan moedig worden genoemd. En wat ook niet onbelangrijk is: de Wii is met een winkelprijs van 250 euro aanmerkelijk goedkoper dan de concurrenten.

Voor de Xbox360 tel je minimaal 300 euro neer, terwijl de Playstation 3 in maart zeker 500 zal gaan kosten. En daarvoor krijg je dan wel een hoop audio-visuele hoogstandjes, je zit toch nog steeds met je ouderwetse controller op de bank. Wie zin heeft in iets verfrissenders, doet er misschien beter aan de Wii in huis te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden