Wieuwerd brengt groet aan de toekomst

'Heden verscheen voor mij, notaris te Wieuwerd, de bevolking van de dorpen Wieuwerd/Britswerd. Zij bepaalt bij akte dat: Over precies honderd jaar de kist die onder het monumentje op het kerkhof van Britswerd begraven is, met daarin de portretten en brieven voor het nageslacht van alle inwoners van Wieuwerd/Britswerd vanaf de leeftijd vanaf 18 jaar, moet worden opgegraven in aanwezigheid van de nazaten van die inwoners.'

BIJDRAGE: FRED LAMMERS; CHRISTEL PIEPER

Dit vergeelde notariële document wordt over honderd jaar door inwoners van de dorpen Wieuwerd en Britswerd eindelijk uitgevoerd. Dan mogen zij het grote geheim onder een vergaan grafzerkje op het kerkhof van Britswerd onthullen. Met 250 tekeningen van de bewoners en hun brieven wil beeldend kunstenaar Beb Mulder en subsidieverlener De Hellingstichting uit het Friese Wieuwerd volgend jaar een groet aan de toekomst brengen. Alle bewoners uit de dorpen Wieuwerd en Britswerd gaat hij het komende jaar één voor één tekenen. Het is de bedoeling dat de bewoners ook een persoonlijke brief aan hun nazaten schrijven.

“Niet een voor de hand liggende brief over wereldvrede. Maar juist een brief voor klein-kleinkinderen waarin het huidige leven beschreven wordt, of een visie op de toekomst. Dat moet iedereen zelf weten, als het maar persoonlijk is”, zegt Anke Mulder van de Hellingstichting.

Als alle portretten brieven klaar zijn, worden ze in een plastic buisje gestopt en met een ceremonie op het kerkhof van Britswerd begraven. En dan is het wachten geblazen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden