Wietteelt, bron van onenigheid

Analyse Rechters straffen milder, maar politie treedt sinds 1 maart juist hard op

Terwijl de rechters in Nederland aanzienlijk milder straffen voor delicten bij de 'achterdeur' van de coffeeshops, gooit de politie er bij diezelfde achterdeur juist een schep bovenop. Sinds 1 maart wordt hard opgetreden tegen voorbereidingshandelingen voor de hennepteelt. De leverancier van lampen en groeimiddelen voor de wietteelt loopt het risico op een straf die kan oplopen tot drie jaar cel.

De Brabantse politie maakte gisteren direct gebruik van de nieuwe strafbaarstelling. In Drunen en Goirle werden growshops ontruimd en in Rijen volgde een inval in een loods met artikelen ten behoeve van de teelt, zoals pijpen, potten en filters. Een 25-jarige man uit Tilburg werd aangehouden. En in Maastricht werden nog eens vier verdachten aangehouden sinds de wijziging van de Opiumwet. Het zijn de eigenaar en drie medewerkers van een growshop.

Vier jaar geleden, toen minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) het wetsvoorstel naar de Raad van State stuurde voor een advies, stelde hij te weinig middelen te hebben om op te treden tegen de wietteelt. De growshops die de telers van apparatuur voorzien, waren volgens hem "uitgegroeid tot de draaischijf van de illegale teelt". Het ging hem niet alleen om de levering van apparatuur maar ook om de financiering van kwekerijen.

De nieuwe strafbaarstelling is effectief op een moment dat Nederlandse rechters via hun uitspraken laten merken dat je niet de verkoop van softdrugs bij de voordeur kunt gedogen en tegelijkertijd de toelevering bij de achterdeur hard kunt aanpakken. Zo werden in oktober twee Groningse telers veroordeeld voor de teelt van hennep, zonder dat hen een straf werd opgelegd. Het duo had zich weliswaar schuldig gemaakt aan de strafbare kweek, maar had zich dusdanig netjes gedragen dat de rechters geen straf uitspraken.

De Groningse uitspraak past bij die van de Zwolse rechter. Coffeeshop Sky High, al twintig jaar gedoogd in Zwolle, hield een te grote voorraad hennep aan. Overigens een voorraad die geheel paste bij de omzet van de coffeeshop. De rechter veroordeelde de verdachte zonder hem straf op te leggen. De teler in Groningen en de coffeeshophouder in Zwolle werden mild bejegend, net als een Utrechtse uitbaatster van een coffeeshop die 1,5 kilo vervoerde. Haar coffeeshops werden al dertig jaar gedoogd, de 1,5 kilo paste bij haar bedrijfsvoering.

Drie keer schuldig zonder straf. Het kan een voorteken zijn voor de zaak tegen de growshophouders in Goirle en Drunen. De rechters zullen ook dit geval toetsen aan de twee pijlers van het Nederlandse gedoogbeleid. Door te gedogen moet de maatschappelijke schade van de drugshandel worden beperkt en wordt voorkomen dat grote gezondheidsrisico's (door harddrugs) in beeld komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden