Wietpas kan drugsoverlast verergeren

Beeld ANP

De inwoners van Hoorn hadden zich er al op verheugd: geen verkeersopstoppingen meer in de binnenstad, geen minderjarigen meer die vragen om hasj of wiet voor hen te kopen. De twee coffeeshops in het centrum zouden plaatsmaken voor één grote, aan de rand van de stad. De operatie was in 2010 zelfs in het coalitieakkoord opgenomen.

Maar de landelijke plannen voor de invoering van de wietpas dreigen nu roet in het eten te gooien. Minister Opstelten (veiligheid) wil van coffeeshops besloten clubs maken met niet meer dan tweeduizend (Nederlandse) leden. In het zuiden gaat de maatregel over drie weken in, in de rest van Nederland in 2013.

Voor de pakweg vijfduizend cannabisgebruikers in Hoorn zou één coffeeshop echter te weinig zijn. De coalitiepartijen VVD en D66 twijfelen daarom nu aan de plannen. De vrees bestaat dat de drieduizend niet-leden hun hasj of wiet straks in een steegje kopen.

Burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) spreekt over een 'moeilijke' kwestie. "Wij hebben een historisch centrum met prachtige monumenten. Coffeeshops waar soms lastige groepen rondhangen, gaan niet samen met toeristen." Als het aan hem ligt, verdwijnt de 2000-ledennorm zodat in zijn stad alsnog één grote vestiging kan komen.

Burgemeesters uit Den Bosch, Tilburg en Heerlen lieten zich ook al kritisch uit over de plannen van Opstelten. Ze zeggen niet klaar te zijn en hebben nog veel vragen over het pasjessysteem.

Er speelt nog een ander probleem. De 2000-ledennorm is door Opstelten bedacht om 'coffeeshops kleiner en beheersbaar te maken'. Maar het Platform Cannabisondernemingen Nederland wijst op de keerzijde daarvan: er ontstaan grote verschillen tussen gemeenten. "Leeuwarden heeft 90.000 inwoners en dertien coffeeshops, Zwolle heeft er vijf op 110.000 inwoners. Dan vraag je om problemen", zegt voorzitter Gerrit-Jan ten Bloemendal.

Hij wijst erop dat Amsterdam straks een riante 400.000 wietpashouders kan bedienen, maar dat Eindhoven nu onderzoekt of er niet méér shops nodig zijn. In die stad zijn er mogelijk net genoeg, maar Eindhoven bedient ook cannabisgebruikers uit buurtgemeenten die nooit een coffeeshop openden. Als plaatsen als Best en Valkenswaard dat niet alsnog doen, is Eindhoven bang voor illegale handel. Een regionale commissie komt volgende week met een advies over deze kwestie.

In Hoorn zegt burgemeester Veldhuizen zich 'met tegenzin' aan de wet te houden. "Ik ben voor verlichte anarchie, maar ik heb trouw gezworen. Onzalig is het wel. Ik heb eens aan het politiekorps gevraagd welk deel van de opsporingscapaciteit gebruikt wordt voor het oplossen van drugszaken. Weet u wat ze zeiden? Twee derde! Nu al!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden