'Wietpas is ongeoorloofde discriminatie'

Kort geding is laatste horde voor wet

Buitenlanders weren uit coffeeshops is in strijd het verbod op discriminatie in de Grondwet. Dat betoogden de advocaten van coffeeshops gisteren voor de rechtbank in Den Haag. Coffeeshophouders uit het hele land hebben gezamenlijk een kort geding aangespannen tegen de nieuwe regels van VVD-minister Opstelten van veiligheid en justitie.

Wie niet in Nederland woont, kan vanaf 1 mei geen wiet meer krijgen in Zuid-Nederland. Vanaf 2013 geldt dat ook voor de rest van het land. Het plan staat bekend als 'de wietpas' - al komt er in de meeste gemeenten geen pasjessysteem. Het kort geding is de laatste horde vóór de invoering. Na 1 mei volgt mogelijk nog een proefproces tegen een coffeeshop.

Vorig jaar bogen het Europese Hof en de Raad van State zich over de wietpas, op verzoek van de gemeente Maastricht. De Raad van State concludeerde dat discrimineren in Maastricht mag, omdat de grote stroom drugstoeristen grote problemen oplevert voor de openbare orde.

Dat betekent niet dat het buitenlandercriterium zomaar in het hele land of de hele grensregio mag worden ingevoerd, zegt advocaat Maurice Veldman. "Opstelten krijgt een vinger, maar neemt de hele hand. Of dit mag hangt af van de lokale situatie, en zal van stad tot stad moeten worden bevochten." Volgens de advocaten wordt dat lastig, omdat de situatie nergens zo is als in Maastricht.

"Je kunt niet in het ene deel van het land een ander beleid voeren dan in een ander deel", vindt landsadvocaat Eric Daalder. "Dan verplaatst de overlast zich." Het Rijk mag als 'gedoger' van softdrugs zelf bepalen wat er precies gedoogd wordt, vindt hij. "Coffeeshops waren bedoeld als kleine, lokale voorzieningen. Daar gaan we naar terug."

Daalder stelt bovendien dat Nederland gehouden is aan Europese verdragen, die Nederland verplichten om de uitvoer van drugs tegen te gaan. De meeste drugstoeristen nemen drugs mee naar huis, en voeren daarmee dus drugs uit, zegt hij.

Maar er zijn tal van maatregelen die minder ingrijpend zijn, zeggen de advocaten van de coffeeshops. Zo kan Opstelten buitenlanders verplichten hun wiet in de coffeeshop te gebruiken. Ook kan hij de maximale daghoeveelheid per persoon of per coffeeshop verlagen.

De rechter doet op 27 april uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden