Wietolie is zo populair dat gemeenten soepelere regels overwegen

Een medewerker van een Thaise kliniek bereidt wietolie voor kankerpatiënten. Beeld EPA
Een medewerker van een Thaise kliniek bereidt wietolie voor kankerpatiënten.Beeld EPA

Medische cannabisolie is populair. Zo populair dat inmiddels een handvol gemeenten nadenkt over coulantere regelgeving voor het veronderstelde medicijn.

Dirk Waterval

Wietolie is ondanks het verbod op wietteelt door particulieren aan een opmars bezig in Nederland. Op tien locaties kunnen mensen nu zonder doktersrecept aan het middel komen, dat chronische pijn, misselijkheid en andere kwalen zou tegengaan.

Volgens oprichter van de zogeheten Social Clubs, Rinus Beintema, bedient hij nu 8000 mensen van medicinale cannabisolie. Dat kunnen kankerpatiënten zijn die de bijwerkingen van chemo willen beteugelen, maar ook reuma- en MS-patiënten. De verkoop is in strijd met de wet, maar patiënten hoeven niet te vrezen: bezit van kleine hoeveelheden wordt wel gedoogd.

De belangstelling is zo groot omdat aanschaf via de apotheek niet vergoed wordt en het gedoogbeleid in Nederland niet genoeg ruimte biedt voor thuiskweek. Bij een maximum van vijf planten belooft justitie niet te vervolgen, maar de planten worden vaak wél afgenomen. Verschillende gemeenten denken erover een uitzondering te maken voor patiënten die met een doktersbriefje kunnen aantonen baat te hebben bij de olie.

Productie

Het zelf produceren van de olie is vrij eenvoudig: door vermalen bladeren van de hennepplant in te koken met kokosvet kan iedereen het zelf. Maar op dit moment staat alleen de gemeente Tilburg dat ook echt toe. Het Groningse Loppersum onderzoekt momenteel of ook het een uitzondering wil maken voor patiënten. Daarnaast zegt Gemeentebelangen De Wolden, de grootste lokale partij van de gelijknamige Drentse gemeente, te willen volgen na de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand.

Steeds moet voor zo’n omslag gepraat worden met de regionale driehoek van Openbaar Ministerie (OM), burgemeester en de politie. Het OM kan echter niet zeggen in hoeveel gemeenten dit gesprek nu speelt. Ook het ministerie van volksgezondheid beschikt niet over dat overzicht, al bevestigt een woordvoerder dat verschillende gemeenten denken over soepelere regels voor wietolie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten komt met een vergelijkbare reactie.

De wetenschap lijkt verdeeld over de helende werking van cannabisolie. Onlangs stelde de Amerikaanse National Academy of Sciences in een overzichtsartikel dat cannabis chronische pijn en misselijkheid door chemotherapie tegengaat. “Maar ander onderzoek komt weer tot een andere conclusie, het gevonden effect wisselt nogal”, zegt Martin van der Graaff, secretaris van de wetenschappelijke adviesraad van Zorginstituut Nederland.

Daarom raadt zijn instituut de minister voor medische zorg Bruno Bruins af om medische cannabis te vergoeden. “Ons standpunt is: er moet eerst beter onderzoek komen voordat wiet in het basispakket komt.”

Stoned

Ondanks dat gebrek aan vergoeding verstrekten openbare apotheken vorig jaar 60 procent meer cannabisolie dan het jaar ervoor, becijferde Stichting Farmaceutische Kengetallen onlangs.

Gebruikers van de olie mogen niet achter het stuur. Net als bij het roken van een joint krijgt de patiënt THC binnen, de psychoactieve stof die een stoned gevoel geeft. Dit is bij de olievariant echter minder het geval dan bij het roken.

Volgens Beintema van de Social Clubs is het niet de bedoeling om er stoned van te worden, en kan je dat gevoel veelal voorkomen door een rustige opbouw van het aantal druppels.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap werkt aan een standpunt over het voorschrijven van medicinale wiet, en komt daar later dit jaar mee.

Volgens een woordvoerder bellen veel huisartsen op omdat ze niet weten wat ze patiënten moeten zeggen die erom vragen.

Lees ook: 'Sinds ik elke dag wat wietolie slik, lijkt de pijn iets af te nemen'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden