Wietfeestje om te vieren dat bezit marihuana niet meer strafbaar is

Wietfeestje bij de Space Needle in Seattle. Beeld AP
Wietfeestje bij de Space Needle in Seattle.Beeld AP

Het bezitten van een onsje wiet is vanaf vandaag niet meer strafbaar in de staat Washington. Het gebruiken van marihuana in het openbaar nog wel. De nieuwe wet werd gevierd door hem te tarten. Om 12 uur vannacht (lokale tijd) verzamelde een groepje mensen bij Seattle's Space Needle om op straat een jointje te roken.

Redactie

De inwoners van de staten Washington en Colorado kozen ervoor om het recreatief gebruik van wiet te legaliseren. Iedereen boven de 21 mag een kleine hoeveelheid wiet bezitten. Het opsteken van een jointje blijft, net als drinken in het openbaar, strafbaar met een boete.

Een woordvoerder van de politie dacht niet dat er veel boetes zouden worden uitgedeeld. Het gebruik van marihuana staat al sinds 2003 laag op de prioriteitenlijst van de politie. Mensen worden zelden nog gearresteerd voor het bezit van wiet en ook het openbaar ministerie gedoogt het bezit van kleine hoeveelheden wiet bij particulieren.

De verkoop van marihuana blijft nog wel illegaal. Er wordt gewerkt om binnen een jaar met een oplossing te komen voor een licentiesysteem voor het verbouwen, verwerken en verkopen van wiet. In elk stadium moet 25% belasting worden afgedragen. Volgens analisten kan een dergelijk systeem de staat honderden miljoenen dollars belastinggeld opleveren dat kan worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld scholen en gezondheidzorg.

Federale wetten
Onder federale wetgeving blijft het bezit van marihuana nog wel strafbaar. Federale agenten kunnen mensen gewoon nog arresteren voor het bezit van wiet en het bezit en gebruik van wiet blijft strafbaar in domeinen die onder de federale wet vallen zoals nationale parken en militaire locaties.

Het is nog niet duidelijk of de federale regering het systeem dat de regulering van verkoop, verwerking en verbouwing wil gaan ondersteunen. Het is de vraag of de nieuwe staatswetten het federale wietverbod in de weg zit. Als dat het geval is, kan de overheid ervoor kiezen om de rest van de legalisering te blokkeren, ondanks dat het bezit van een onsje wiet legaal blijft. Een situatie vergelijkbaar met die in Nederland.

Homohuwelijk
Het bezitten van een onsje wiet is overigens niet het enige dat vandaag is gelegaliseerd in Washington. Vanaf heden is het ook mogelijk voor mensen van gelijke sekse om met elkaar te trouwen.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden