Wiet wieden tussen mais in Limburg
Van de weg af zijn ze niet te zien, die vijf twee meter hoge wietplanten. Maar ook die hennepplanten moeten er aan geloven. Een team van twintig politieagenten speurt door Limburg met als doel de buitenteelt van wat wel wordt genoemd het Groene Goud te ontmantelen.
Begin deze maand zijn verkenningsvluchten met een vliegtuigje uitgevoerd. De agrarische percelen werden in de hele provincie gecontroleerd. Op maar liefst 112 locaties bleken tussen vooral mais ook hennepplanten te staan. Soms staan ze in een rijtje van vijf, een enkele keer met honderden tegelijk en in Heijen stond zelfs een kleine kas met vijftien planten in het maisveld. Peel en Maas, Nederweert en Weert, maar ook Echt en Sittard, werden vorige week opgeschoond.
De politie kan pas aan het einde van de actie zeggen hoeveel planten uit de economische keten van de softdrugs zijn gehaald. Wat volgens politiewoordvoerder Michiel Maas wel opvalt, is dat dit jaar op twee keer zoveel plekken hennepplanten zijn gevonden als bij de controle van vorig jaar. En daarbij is het aantal planten per perceel dit keer lager. De criminele hennepteler is blijkbaar zijn risico's aan het spreiden en tracht te voorkomen dat duizenden planten tegelijk verloren gaan.
Goede opbrengst
Waar exact de verdachte percelen liggen, wil de politie niet zeggen. Een groot deel van de planten moet nog worden geruimd. Duidelijk is wel dat de heuvels in Zuid-Limburg minder geschikt zijn voor het Groene Goud omdat je meer overzicht hebt vanaf de weg. De meeste hennep is te vinden in het noorden en midden van de provincie. Daar staat ook mais op het veld die ongeveer even hoog is als de volwassen wiet.
De buitenteelt van hennep is eenvoudige methode, met een redelijk goede opbrengst. Als een plant goed groeit, is de opbrengst ongeveer 50 tot 200 gram. Uitgedrukt in vierkante meters is dit ongeveer 10 tot 50 gram per vierkante meter, zo leert de tekst die bij de verkoop van zaden wordt meegeleverd. In augustus staan de planten in bloei en september en oktober zijn de goede maanden voor de oogst. Vandaar ook dat de opruiming nu geschiedt.
Zijn bij de binnenteelt de energieleveranciers vaak de grootste slachtoffers van de wietteelt, door illegale afname van stroom, bij de buitenteelt hebben vooral boeren en natuurbeheerders last. Volgens de Limburgse politie moeten zij wietplanten op hun terrein laten groeien en daarmee is "niet zelden intimidatie of vernieling van gewassen" aan de orde.
Oranje jerrycan geeft crimineel helder signaal: 'Hier planten is zinloos'
Zet een oranje jerrycan op je stuk grond en de crimineel stopt zijn hennepzaad elders in de bodem. Het is een simpel middel ter afschrikking, en zie: het werkt nog ook.
Begin dit jaar hebben ruim 200 leden van de Limburgse Land- en Tuinbouw (LLTB) 550 van de vele duizenden percelen in hun provincie aangeboden voor controle vanuit de lucht. Ze plaatsten daarbij een oranje jerrycan op hun eigendom zodat iedereen, en dus ook de crimineel, kon zien dat de grond op wiet zou worden gecontroleerd. Wat blijkt? De waarschuwing helpt. De nu gevonden 112 percelen met vooral mais waarin wietplanten verstopt zijn, zijn niet van de LLTB-leden, zo denkt LLTB-voorzitter Léon Faassen. "En dat is een mooi resultaat."
Faassen: "Al jaren hebben agrarische ondernemers te maken met onvrijwillig gebruik van percelen mais voor de teelt van hennep door criminelen." De financiële schade valt op zich wel mee. Maar de criminele acties veroorzaken wel veel ergernis. De boeren lopen het risico dat ze verdacht worden als er hennepplanten op hun terrein staan. En dat levert alleen maar rompslomp op.
Volgens de agrarische organisatie is de illegale aanplant van hennep niet de enige criminaliteit in het buitengebied. Boeren hebben steeds vaker last van diefstal van diesel en materiaal. "Het is een veel breder probleem dan alleen de hennepteelt." Het gaat ook om de diefstal van oogst en het betreden van de bedrijfsterreinen door onbevoegden. Het laatste kan funest zijn als daardoor ook ziekten worden overgedragen op plant of dier. Onder onbevoegd betreden wordt ook de actie van de crimineel verstaan die op zoek is naar een goede locatie voor het verstoppen van hennepplanten.
De landbouwkoepel LTO probeert met boeren en tuinders meer aan beveiliging te doen. De criminaliteit doet zich vooral voor op en rond het erf en dan zijn de grote sectoren, zoals de melkveehouderij en akkerbouw, door het gebruik van grote machines en apparatuur, extra kwetsbaar.