Wiesenthalcentrum: Nóg een Nederlandse nazi-misdadiger

NICO DE FIJTER

De 92-jarige Siert Bruins is mogelijk niet de laatste Nederlandse nazimisdadiger. Het Simon Wiesenthal Centrum heeft nieuwe informatie gekregen over een andere, nog levende Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd.

Dat zegt Efraim Zuroff, directeur en hoofd nazi-jager van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, in een gesprek met deze krant. Om wie het gaat en wat de beschuldigingen zijn, zegt Zuroff niet. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Maar deze man woont in Nederland en is al eerder veroordeeld voor daden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gepleegd."

Op de Nederlandse lijst van gezochte oorlogsmisdadigers staat hij in elk geval niet. Daar stond alleen Bruins nog op. "Wij hebben geen weet van nog andere Nederlandse oorlogsmisdadigers die nog in leven zijn", zegt een woordvoerder van het parket Oost-Nederland van het OM. Dat parket is belast met onderzoek naar oorlogsmisdaden.

Siert Bruins staat vanaf maandag in het Duitse Hagen terecht voor de moord op een verzetsman in 1944. Met dat proces leek het hoofdstuk van de opsporing en vervolging van Nederlandse oorlogsmisdadigers te worden afgesloten. "In 1980 stonden er nog zo'n vijfhonderd namen op de lijst", zegt David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. "Bruins was de laatste van die vijfhonderd. In theorie kan het dat er nog een of enkele andere namen opduiken. Maar ik kan me dat eerlijk gezegd amper voorstellen."

NEDERLAND 10 Meer over de rechtszaak tegen Siert Bruins

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden