Wieringers vrezen invasie ’rijke vutters’

Na meer dan tachtig jaar wordt Wieringen weer een eiland. In de oostpunt van de provincie komt een 9 kilometer lang randmeer .

Noord-Holland heeft gistermiddag ingestemd met de aanleg van een randmeer ten zuiden van Wieringen. De provincie verwacht er veel van: economische dynamiek, nieuwe natuur en een mooie plek om buiten te wonen en te watersporten.

Het randmeer opent een vaarroute tussen IJsselmeer en Amstelmeer. Op z’n smalst 500 meter en op z’n breedst 2 kilometer. Zo groots als de plannen zijn, zo enorm zijn ook de kosten. Meer dan 300 miljoen is nodig. Daarmee wordt ’hoogwaardige’ natuur aangelegd: grasland, moerasbos en rietlanden. Er komt een enorme dijk – waarin 7 miljoen kubieke meter slib wordt verwerkt – en ongeveer 30 boeren worden uitgekocht.

Zoals dat meestal gaat in de ruimtelijke ordening, moeten de kosten deels worden terugverdiend met woningbouw. Rond het meer, en op schorren in het water, zijn zo’n 2100 luxe villa’s gepland. Zowel op Wieringer grondgebied als op het vasteland: de Wieringermeer.

De provincie heeft het over een sociaal-economische impuls: een vergrijzend achterstandsgebied zou een nieuw Waddeneiland kunnen worden met jachthaventjes, vissteigers en kanoverhuur. Ook de middenstand ziet zijn afzet en inkomsten al groeien. Maar veel bewoners vinden zo’n impuls niet nodig. Het glooiende boerenland, waar het barst van de vogels, moet zo blijven. De vier gehuchten, waaronder Hippolytushoef en Den Oever, tellen samen zo’n 8700 inwoners. Komen daar 4000 ’rijke vutters’ bij, dan wonen er net zoveel mensen als op heel Texel.

De gemeente Wieringermeer heeft eind februari met 8 stemmen voor en 5 stemmen tegen ingestemd met het randmeer. In de gemeenteraad van Wieringen was de uitslag vorige week donderdag 9 stemmen voor en 3 tegen. Provinciale Staten van Noord-Holland velden gisteren het finale oordeel. Als bestemmingsplan en stratenplan zijn uitgewerkt, kan waarschijnlijk in 2010 de eerste grond verzet worden. Het water komt pas in 2014.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden