Wieringen wordt weer een eiland

De Noord-Hollandse gemeente Wieringen wordt na ruim 70 jaar weer een eiland. In het provinciehuis in Haarlem presenteerden de bestuurders gisteren hun ambitieuze plan om een randmeer aan te leggen dat de Waddenzee en het IJsselmeer moet gaan verbinden.

De aanleg van een randmeer tussen de gemeenten Wieringen en Wieringermeer moet het gebied een grote economische impuls geven. Het gebied langs het randmeer zal vooral een recreatie- en woongebied worden.

Om tot een goed ontwerp te komen, schreven de gemeenten en de provincie in 2003 een ontwerpcompetitie uit, waarin vijf consortia van bedrijven hun ontwerpen voor het gebied konden indienen. Het ontwerp van Lago Wirense, een samenwerkingsverband van bouwonderneming VolkerWessels, gebiedsontwikkelaar Boskalis en adviesbureau Witteveen en Bos werd door een jury gekozen als winnaar.

In hun plan is er ruimte voor bijna 2500 woningen en nieuwe bedrijventerreinen. Voor de beroepsvaart wordt een kanaal gegraven tussen het Amstelmeer en het IJsselmeer.

De bewoners van Wieringen reageren over het algemeen vrij enthousiast op komst van het eiland, vertelt gedeputeerde H. Meijdam. ,,Maar onder de agrariërs is wel wat tegenstand, omdat zij plaats zullen moeten maken voor het water. Zij zullen worden uitgekocht.'' De kosten van het project worden geschat op 100 tot 120 miljoen euro. De provincie neemt 29 miljoen euro voor haar rekening, de rest moet vanuit de particuliere sector worden gefinancierd.

Ruim zeventig jaar geleden groeide het eiland Wieringen vast aan Noord-Holland door de inpoldering van het Wieringermeer en de komst van de Afsluitdijk. Sinds die tijd is regelmatig geopperd, dat het voor het gebied en de huishouding van het water beter zou zijn om er weer een eiland van te maken. Het huidige plan om Wieringen in de Waddenzee terug te plaatsen stamt uit 1989.

De komende maanden onderhandelen de betrokken partijen over de verdere invulling van het plan, waarna mogelijk dit jaar nog begonnen kan worden met de werkzaamheden. Lago Wirense denkt dat gemeente Wieringen in 2032 definitief een eiland zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden