Wier, een houterig gewas

De lijsttrekker van de PvdA Marleen Barth wiens hart ’links zit en rood is’ (Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde, in Trouw)

Niet alleen de Leidse hoogleraar vindt dat je met het betrekkelijk voornaamwoord wiens naar een vrouw kunt verwijzen. Ook de redacteur die het artikel doorgaf, was kennelijk die mening toegedaan; anders was de zin wel gecorrigeerd (en met komma’s aangevuld, maar dit terzijde). Hun opvatting wordt breed gedeeld: volgens de adviseurs van Onze Taal zijn zelfs ’de meeste mensen’ van oordeel dat een constructie als de vrouw wiens auto gestolen werd, correct is.

De minderheid die daar anders over denkt, bestaat ongetwijfeld vooral uit ouderen, onder de krantenlezers geen te verwaarlozen groep. Wiens moet, zo is hun ingeprent, op een mannelijke persoon slaan. Voor een vrouw gebruik je wier (Marleen Barth, wier hart ). Wier kan ook naar een aantal personen verwijzen en in dat geval doet de sekse er niet toe (de vrouwen/mannen wier naam met een A begint ).

In moderne kranten, terecht gesteld op informeel taalgebruik, maken wiens en in het bijzonder wier een nodeloos houterige indruk. De grammaticabijbel ’Ans’ rekende al in 1984 wiens vooral tot de schrijftaal en liet bij wier het woordje vooral weg.

Gelukkig is de uitweg simpel. Wiens en wier laten zich vaak probleemloos vervangen door van wie: de politica, van wie het hart links zit .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden