Wientjes waarschuwt Senaat over pensioendeal

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes. Beeld ANP
Werkgeversvoorman Bernard Wientjes.Beeld ANP

Het sociaal akkoord van het kabinet, werkgevers en werknemers sneuvelt zeer waarschijnlijk als de Eerste Kamer het pensioendeel in het akkoord niet steunt. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes waarschuwde daar zondag voor in het televisieprogramma Buitenhof.

Wientjes deed een oproep aan de Senatoren om het pensioenakkoord geen onderdeel te laten worden van 'politieke spelletjes'. Het pensioenakoord verdient volgens Wientjes misschien niet de schoonheidsprijs, maar het zou schadelijk zijn voor de economie als het akkoord nu sneuvelt in de Eerste Kamer.

De Senaat spreekt waarschijnlijk deze week over het pensioenakkoord, dat in de Tweede Kamer alleen de steun kreeg van VVD en PvdA en, zoals het nu lijkt, onvoldoende steun heeft onder de Senatoren. Zo vindt het CDA in de Eerste Kamer nog altijd dat het kabinet het pensioenvoorstel fundamenteel moet aanpassen.

Wientjes waarschuwt daar dus voor. Hij erkende in Buitenhof dat het primaat bij de politiek ligt, maar deed een oproep aan de Senatoren om het 'enorme belang voor Nederland, dat langzaam uit de crisis kruipt' voor te laten gaan.

Wereldprestatie
Wientjes: 'Het sluiten van het sociaal akkoord was een wereldprestatie, net als het energieakkoord. Nu zeg ik tegen de politiek: omarm die akkoorden, maak ze geen onderdeel van politieke spelletjes, zeker naar de Eerste Kamer toe, de Kamer van de wijze vrouwen en mannen. Natuurlijk houden ze het primaat om te onderhandelen met het kabinet binnen de akkoorden die zijn afgesloten, maar het domst dat we nu mee zouden kunnen maken, is dat het pensioenakkoord weer in moeilijkheden komt door de Eerste Kamer.'

Wientjes uitte verder zijn zorgen dat het ontluikende positieve klimaat over economisch herstel kan worden verstoord door nieuwe belastingverhogingen van het kabinet. Hij is tegen een nieuwe verhoging van de winstbelasting voor bedrijven, tegen de verlenging van de crisisheffing bij bedrijven, tegen de verhoging van accijnzen en tegen de beperking van fiscale voordelen voor kleine ondernemers. 'Er is nu enig licht in de tunnel. Laat ons ondernemen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden