Wientjes rekent op steun oppositie bij hervormingen

Bernard Wientjes Beeld ANP
Bernard WientjesBeeld ANP

Nu verkiezingen houden zou erg slecht voor Nederland zijn. De politieke onrust zou zeker overslaan op de kapitaalmarkten, waardoor Nederland zijn triple A status verliest en miljarden meer moet gaan betalen aan rente.

Marco Visser

Dat zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vandaag in het tv-programma Buitenhof. Volgens 'de machtigste man van Nederland' heeft ons land weliswaar een goede naam, maar is het wat de triple A-status betreft één minuut voor twaalf. Om het vertrouwen te herstellen, moet het kabinet het begrotingstekort terugdringen tot onder de drie procent. Dat is alleen mogelijk met 'draconische maatregelen' op de arbeidsmarkt, woningmarkt en de zorg.

Al is nog niet bekend met welke plannen VVD, CDA en PVV uit het Catshuis komen, Wientjes rekent er op dat de oppositiepartijen zich onthouden van politiek opportunisme en de coalitie steunt bij het nemen van noodzakelijke hervormingen. "Partijen als D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA hebben een deel van die hervormingen ook in hun partijprogramma's staan." Desondanks liet PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom gisteren nog weten dat het kabinet niet meer kan rekenen op steun van zijn partij.

De hypotheekrente wil de voorzitter van de werkgevers nog niet aanpakken. Hij pleit voor een 'keiharde garantie dat de spelregels niet veranderen voor de huidige huizenbezitters of mensen die binnenkort een woning kopen'. Dat moet het vertrouwen onder huizenkopers herstellen zodat de woningmarkt aantrekt. Ook D66 riep minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken op snel duidelijkheid te geven over de woningmarkt, zowel voor de korte als de langere termijn. Wat Wientjes betreft kan in een later stadium zeker naar de hypotheekregeling worden gekeken, maar dan alleen als de overheid de opbrengst gebruikt voor belastingverlaging.

De arbeidsmarkt wil Wientjes vergaand hervormen. Zo pleit hij voor een nullijn voor de overheid en bedrijfsleven, een verkorting van de werkloosheidsuitkering en versoepeling van het ontslagrecht. Hij hoopt deze wensen binnen te halen met de belofte dat het bedrijfsleven serieus werk gaat maken van duizenden werknemers in sociale werkplaatsen en Wajongers. Ook langer doorbetalen van het loon na ontslag is voor de werkgevers bespreekbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden