Kazerne Vlissingen

Wientjes gaat compensatie Zeeland voor marinierskazerne afhandelen

Wientjes (rechts), was jarenlang de baas van werkgeversorganisatie VNO-NCWBeeld ANP

Ondernemer en bestuurder Bernard Wientjes gaat zich buigen over de compensatie die Zeeland moet krijgen omdat de marinierskazerne niet naar Vlissingen gaat. Dat kondigde minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vrijdag aan.

Knops overlegde vrijdagmiddag met de commissaris van de Koning in Zeeland, gedeputeerden en de burgemeester van Vlissingen. Het kabinet beloofde een compensatie toen het terugkwam op het besluit de marinierskazerne in Doorn naar Vlissingen te verhuizen. De kazerne gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen.

Wientjes ziet het als een uitdaging om te “komen tot een voorstel dat wel heel erg tegemoetkomt aan de zorgen van Zeeland”. Hij wil met veel mensen praten om een beeld te krijgen van wat een goede compensatie zou zijn.

“Ik begrijp heel goed dat zo’n besluit dat nu genomen wordt voor de Zeeuwen buitengewoon moeilijk is”, aldus Wientjes, die onder meer jarenlang de baas was van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Drie wensen van Zeeland

Commissaris van de Koning Han Polman zei vrijdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken dat hij nog steeds niet overtuigd is van de argumenten van het kabinet. Toch belooft hij “constructief te willen meewerken” aan het overleg dat tot een compensatie moet leiden. Iedereen is het volgens Polman met elkaar eens dat de provincie “ruimschoots gecompenseerd” moet worden. Ook het kabinet spreekt van “ruimhartige compensatieafspraken”.

Wientjes moet op zoek naar een compensatie waarin drie belangrijke wensen van Zeeland worden vervuld. Polman wil namelijk dat zijn provincie wordt gecompenseerd voor de kosten die zijn gemaakt als voorbereiding voor de komst van de kazerne, zowel direct als indirect en misgelopen inkomsten. Daarnaast moet de sociaal-economische structuur van Zeeland en Vlissingen worden versterkt op een manier waarop de marinierskazerne dat zou hebben gedaan. Tot slot moet het beeld dat “ten onrechte over het vestigingsklimaat in Zeeland is geschapen” rechtgezet worden.

Voor de zomer moet het totaalpakket voor compensatie op tafel liggen.

Lees ook: 

Zeeland kookt van woede over kazerne: ‘Wij Zeeuwen worden in het afvalputje geduwd’

Acht jaar na de beslissing om de Marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, wordt deze teruggedraaid. In Zeeland zijn ze wel klaar met het gedraai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden