Wielrennen / Van ’cocaïnedealer’ tot voorbeeld voor de jeugd

David Millar wil een icoon worden voor een schone wielersport. De Brit keert dit jaar terug in het peloton na een schorsing wegens doping. „De politie deed alsof ik een terrorist was."

Edo Sturm

De flamboyante Millar zal na twee jaar zijn rentree maken in de Tour de France. Op 23 juni loopt zijn schorsing af. Hij tekende al een contract bij de Zwitsers-Spaanse formatie Saunier Duval.

„Voor sommige mensen zal mijn naam voor altijd besmet zijn, maar voor degene die het begrijpen wil ik in de tweede etappe van mijn loopbaan bewijzen dat ik een succesvolle en schone sportman kan zijn. Ik wil laten zien dat het ook zonder hulp van buitenaf kan. Ik wil een icoon van een schone wielersport worden en een voorbeeld voor jonge mensen.”

Millar werd in 2004 voor twee jaar geschorst. Ook moest hij zijn gouden medaille van het WK tijdrijden van 2003 in Hamilton inleveren. Hij had toegegeven dat hij in 2001 en 2003 het bloeddopingmiddel erythropoietine (epo) had gebruikt. Millar werd in juni 2004 ondervraagd door de Franse politie in het kader van het onderzoek naar de praktijken met verboden middelen in zijn Cofidis-ploeg.

„Ik ben twee dagen ondervraagd en ik zal niet ontkennen dat ik onder grote druk ben gezet door de politie. Ik heb een fout gemaakt. Maar ik verdiende het niet om behandeld te worden als de godfather van de doping. Ze deden net alsof ik een grote cocaïnehandelaar was. Ze hadden geweren, ze vernielden mijn appartement, ze gedroegen zich alsof ik een terrorist was. Dat zal ik Frankrijk nooit vergeven.’’

„Uiteindelijk was het mijn beslissing om alles op te biechten. Ik wilde nooit meer terug in de wielerwereld. Het was een harde klap en ik ben teruggegaan naar Engeland om mijn leven opnieuw op te bouwen. De eerste zes maanden waren heel moeilijk. Toen ik mijn leven weer op de rails had, wilde ik graag terugkeren.”

Hij werd actief voor de Britse wielerbond en ging jonge renners begeleiden. Hij wilde ze laten zien dat het ook zonder doping kan. „Er zijn veel idioten die denken dat je niet zonder doping kunt winnen. Maar we moeten de jonge generatie ervan overtuigen dat dat niet zo is”, aldus Millar. „Bedriegers blijven er altijd. Dat is de menselijke natuur. Geen enkele sport zal ooit 100 procent schoon zijn. Maar het probleem wordt minder. Wat er met mij en veel anderen is gebeurd heeft mensen bang gemaakt. Als je gepakt wordt, is het afgelopen.”

De 29-jarige tijdritspecialist zegevierde in drie Tour-etappes. In 2000 won hij de proloog. Op dat onderdeel maakt hij op 1 juli in Straatsburg zijn rentree. „Ik ga me helemaal op die dag toeleggen. Er wordt een speciale fiets voor me gemaakt. Ik weet dat het lastig wordt, maar ik heb kans om te winnen. En als ik win, zal ik luid en duidelijk zeggen: kijk, ik heb dit schoon gedaan en daar ben ik trots op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden