wielrennen / Rechter zet Eneco Tour op de helling

De toekomst van de Eneco Tour is hoogst onzeker na een gerechtelijke uitspraak gisteren. De basis voor de samenwerking tussen het Nederlandse en Belgische organisatiecomité is weg.

Het was een gedwongen huwelijk en het heeft niet lang standgehouden. De scheuring tussen het Belgische en het Nederlandse deel in de organisatie van de Eneco Tour was al definitief, maar de rechter in Arnhem bepaalde gisteren dat de hoofdsponsor en de Belgische organisatoren de Nederlandse directeur Henk van Mulukom niet zomaar op een zijspoor kunnen zetten. Sponsor Eneco gaat zich nu beraden. De kans is bovendien groot dat de UCI de licentie voor de wedstrijd intrekt.

De Eneco Tour kwam twee jaar geleden min of meer gedwongen door de UCI tot stand. De internationale wielerunie had de Pro Tour opgezet: een elitecircuit voor twintig topploegen. De UCI vond de Ronde van Nederland te klein voor de Pro Tour en stuurde aan op een Ronde van de Benelux. Luxemburg deed niet mee, maar de organisaties van de ronden van België en Nederland sloegen met lichte tegenzin wel de handen ineen. Tussen de Belgische directeur Rob Discart en het Nederlandse deel onder leiding van Van Mulukom boterde het echter nooit.

Het ging om ’cultuurverschillen’. Discart: „De doelstellingen kwamen niet overeen. Bij onze organisatie was een grensoverschrijdende ronde het doel, in Nederland werd het toch vooral gezien als een uitbreiding van de oude Ronde van Nederland. Dan heb je geen gelijkwaardige partners. Dat stoorde ons.”

Cor de Ruijter, woordvoerder van Eneco, bevestigt dit beeld. „Wij wilden en willen een professionele organisatie in Nederland én België, Van Mulukom was een frustrerende factor.”

De verhoudingen waren zodanig verstoord dat Eneco op 11 augustus 2006, vijf dagen voor de start van de tweede editie, de sponsorovereenkomst opzegde. Dat besluit werd later opgeschort om de ronde toch door te laten gaan. Nadien maakten het energiebedrijf en de Belgische organisatie duidelijk dat ze niet langer wensten samen te werken met Van Mulukom. Die stapte daarop naar de rechter. De ProTourlicentie is voor 50 procent in handen van de stichting Ronde van Nederland. Het bestuur van deze stichting steunt Van Mulukom.

De vennootschap waaronder de Eneco Tour werd georganiseerd houdt op 2 februari op te bestaan. In zijn vonnis bepaalde de rechter gisteren dat Discart vooralsnog geen wieleractiviteiten in Nederland mag ontplooien. „De UCI zal nu een uitspraak moeten doen. Ze hebben altijd gezegd de Benelux-ronde in augustus heel belangrijk te vinden”, aldus Discart. Bij de UCI was gisteren niemand bereikbaar. Eerder lag er al een advies om de licentie in te trekken. In Engeland en Amerika zijn genoeg grote ronden die opgenomen willen worden in de Pro Tour.

Van Mulukom wenste gisteren nog geen commentaar te geven. Hij dreigde eerder al met een eigen Ronde van Nederland in zijn oude vorm te komen, op het continentale niveau onder de Pro Tour. Dat betekent een aanzienlijk zwakker deelnemersveld. Een hoofdsponsor zou al gevonden zijn. De UCI zal moeten bepalen of daar in augustus ruimte voor is op de kalender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden