wielrennen / ’Besmette’ renners van harte welkom bij kleinere ploegen

Tyler Hamilton maakte gisteren zijn rentree in het profpeloton. De kleinere profteams trekken zich niet veel aan van de ban op dopingzondaars in de Pro Tour.

door John Graat

Uit het dossier van Operacion Puerto lekte over één renner zeer gedetailleerde informatie uit. Het medische programma van Tyler Hamilton uit 2003 kwam vorig jaar via de Spaanse krant El Pais op straat te liggen. Hij betaalde ruim 40.000 euro aan arts Eufemiano Fuentes om zich te laten volspuiten met epo, groeihormonen en anabolica.

De grote ploegen in de Pro Tour weren alle verdachten uit het Spaanse schandaal, maar de kleinere zogeheten procontinentale teams hebben minder last van wroeging. Hamilton maakte gisteren in de GP D’Ouverture la Marseillaise in het zuiden van Frankrijk zijn rentree. Hij is binnengehaald door Team Tinkoff, de Italiaans-Russische ploeg waarmee de Russische miljonair Oleg Tinkoff de aanval heeft geopend op het establishment. Tinkoff vergaarde zijn fortuin met bier en is een wielerfanaat.

Hamilton is niet de enige hoofdrolspeler uit Operacion Puerto die een nieuwe werkgever vond. Bijna alle renners die volgens de bewuste lijst van de Spaanse justitie met Fuentes hadden gewerkt hebben een nieuwe werkgever. Het Spaanse Relax-Gam haalde interessante namen binnen: Francisco Mancebo, Oscar Sevilla, Angel Vicioso, Jan Hruska en Santiago Perez (was twee jaar geschorst). Het Italiaanse Team Boifava heeft in José Enrique Gutierrez de man weten te strikken die na zijn tweede plaats in de Giro van 2006 werd ontslagen bij Phonak wegens banden met Fuentes. Dat lot trof ook Santiago Botero. De Colombiaan wordt in zijn vaderland nu het uithangbord van EPM-Orbitel. Michele Scarponi tekent binnenkort bij Barloworld.

Van dopinggebruik door deze renners is niets bewezen, waardoor de internationale wielerunie UCI ook niets kan ondernemen. In de Pro Tour zijn al deze ’besmette’ renners ongewenst verklaard op grond van de ethische code. De relatieve waarde daarvan is al aangetoond door Discovery Channel, dat Ivan Basso gewoon aantrok als de kopman voor de Tour. Aan het streven van de Pro Tour-teams om met een schone lei te beginnen hebben de kleinere ploegen weinig boodschap. Ze hebben de winter benut om voor relatief lage bedragen hun slag te slaan.

Hamilton heeft zijn schorsing er net op zitten. In 2004 werd hij zowel tijdens de Spelen van Athene als in de Ronde van Spanje betrapt op verboden bloedtransfusies. Hij diste eerst kolderieke verklaringen op, later stond de deugdelijkheid van de apparatuur en de test centraal in zijn verdediging. Hamilton mocht het goud van de olympische tijdrit uiteindelijk houden, omdat het B-monster niet te gebruiken was.

Aan proceskosten spendeerde hij 700.000 euro, zonder resultaat. Na het uitbreken van de Spaanse affaire hield hij zich gedeisd – zonder zich van zijn plan af te laten brengen om terug te keren op het hoogste niveau. Op het WK in Salzburg had hij al mogen starten. Hij bleef echter in Massachusetts, waar hij hard werkte aan zijn comeback.

Als het aan Tinkoff had gelegen, had de 35-jarige Amerikaan een koppel gevormd met Jan Ullrich. De Duitser, ook een hoofdrolspeler in Operacion Puerto, kreeg een aanbod van ruim drie miljoen euro. „Ik kon hem niet contracteren, omdat hij nog geen licentie heeft”, sprak Tinkoff onlangs bij de teampresentatie.

De procontinentale ploegen zullen niet alleen veroordeeld blijven tot de kleine koersen. Dat de organisatiebureaus van de drie grote ronden zich hebben afgekeerd van de UCI Pro Tour speelt hen in de kaart. Directeur Angelo Zomegnan liet al doorschemeren dat Tinkoff in mei welkom is in zijn Ronde van Italië. Relax-Gam zal met zoveel grote namen ook mogen rijden in de Vuelta. Het geeft allemaal aan hoe groot de chaos is in de wielerwereld, en hoe verdeeld men is over de vraag hoe de sport iets van haar geloofwaardigheid kan terugwinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden