Wielerunie roept op tot boycot Parijs-Nice

door John Graat

Met het verbod aan de grote ploegen om deel te nemen aan Parijs-Nice dreigt een scheuring in het profwielrennen.

In een brief aan alle twintig ploegen in de ProTour vaardigde voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI gisteren het verbod uit. De Franse etappekoers voldoet volgens hem niet aan de reglementen en is om die reden illegaal. De oproep tot een boycot is een uitvloeisel van het conflict tussen de UCI en de ASO, de organisatie achter Parijs-Nice én de Tour de France.

McQuaids brief zorgde gisteren voor veel verwarring en verdeeldheid. „We zijn radeloos, niemand weet hoe het verder moet”, zegt Hans-Michael Holczer, manager van Gerolsteiner. Zijn Rabobank-collega Theo de Rooij stelt dat ’de druk nu wel heel erg groot wordt’. Hij houdt met alle scenario’s rekening. „We moeten eerst met alle ploegen bij elkaar komen en een standpunt bepalen.” De Franse teams lieten al doorschemeren op 11 maart toch in Parijs-Nice te zullen starten.

Directe aanleiding voor de brief van McQuaid is de weigering van de ASO om de nieuwe ProTour-ploeg Unibet.com toe te laten in de ’Koers naar de Zon’. De UCI kan dit niet toleren omdat Unibet veel geld heeft betaald voor de ProTour-licentie. Maar de ASO heeft nooit veel gezien in het idee om één liga van 27 topwedstrijden voor de beste twintig ploegen te creëren. De Fransen zien niets in gezamenlijke marketing en verkoop van tv-rechten en allerlei andere verplichtingen. Vorig jaar kwam het tot een definitieve breuk met de UCI.

De wielerunie beschouwt het weigeren van Unibet nu als een inbreuk op het reglement, dat voorschrijft dat alle ploegen met een ProTour-licentie mogen deelnemen. ASO bereikte deze week met de Franse bond al overeenstemming om zónder UCI-juryleden Parijs-Nice te gaan organiseren als ’vrije wedstrijd’ op de nationale kalender. Overigens is de ASO ook de organisator van klassiekers als Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. De organisaties van de Giro en de Vuelta en daaraan gelieerde koersen als Tirreno-Adriatico en Ronde van Lombardije hebben zich al solidair verklaard met de ASO. Een totale afsplitsing en de oprichting van een nieuw circuit dreigt.

De ploegen staan nu voor een duivels dilemma. Als ze wegblijven uit Parijs-Nice stoten ze de machtige bazen van de Tour voor het hoofd. Geen ploeg wil het risico lopen om de Tour te missen. Maar als ze de UCI als wetgevend orgaan negeren riskeren ze ook grote problemen.

De eenheid tussen de ploegen staat nu onder hoogspanning. Het is zeer waarschijnlijk dat de Franse ploegen toch in Parijs-Nice starten. Manager Eric Boyer van Cofidis: „Wij zijn er om wedstrijden te rijden. We laten ons niet gijzelen in een conflict tussen de internationale unie en organisatoren. Als wij Parijs-Nice rijden en onze UCI-licentie wordt ingetrokken, dan betekent dat het einde van de ProTour.” Andere Franse ploegen wezen ook op het belang van hun sponsor.

Jacques Hanegraaf, manager van Unibet, laakte gisteravond al de ’kortzichtigheid’ van de Franse ploegen. „Het gaat erom dat we niet meer allemaal dingen op eigen houtje doen. Je moet niet zelf een feestje gaan houden met eigen normen en waarden. We hebben nu de keuze uit twee. Of we gaan de sport economisch en sportief zo verstandig mogelijk organiseren, zoals alle andere grote sporten met de NBA, Formule I allang hebben gedaan. Of we gaan dertig jaar terug in de tijd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden