Sport

Wielerploeg Team Sky is een bezoedeld sportproject

Team Sky presenteert zich eind juni 2012 voor de start van de Tour de France. Bradley Wiggins (tweede van links) zou die Tour winnen. Beeld AFP
Team Sky presenteert zich eind juni 2012 voor de start van de Tour de France. Bradley Wiggins (tweede van links) zou die Tour winnen.Beeld AFP

De Britse wielerploeg die ooit aankondigde brandschone sport te gaan bedrijven, moet zich dezer dagen verantwoorden voor zijn schimmige medicatieprogramma.

Edo Sturm

The sky’s the limit vanuit de Millbank Tower, de reusachtige Londense blikvanger die hoog boven Westminster uittorent. Zeven jaar geleden toastte Dave Brailsford, de geestelijk vader van het Britse wielrennen, er met zijn nieuwe kopman Bradley Wiggins op de geboorte van een van Engelands meest prestigieuze sportprojecten.

Team Sky is dezer dagen terug op aarde, ironisch genoeg slechts een paar honderd meter van de plek waar het Britse wielrennen destijds een brandschone toekomst werd voorgehouden. Brailsford en Sky’s staf moeten zich momenteel voor een Britse parlementaire onderzoekscommissie verantwoorden voor hun schimmige medicatieprogramma.

Het regent belastende verklaringen. De laatste is zeker niet de minste. Het hoofd van het Britse anti-dopingagentschap Ukad noemde het donderdag voor de commissie “zeer vreemd dat een professionele wielerploeg die gefundeerd is op het uitgangspunt dat je schone sport kunt bedrijven, geen bewijsstukken kan overleggen die dat kunnen staven.” Het hoofd van Ukad Nicole Sapstead zette vraagtekens bij de zelfverklaarde missie van Sky die teambaas Brailsford in 2010 in Millbank de wereld voorhield: “Een toekomstige Britse winnaar moet schoon zijn.”

De aanleiding voor het parlementaire onderzoek is een pakketje met medicatie voor Wiggins tijdens de Dauphiné van 2011 waar de renner zich voorbereidde op Tour de France van dat jaar, berichtte een Engelse krant vorig jaar. Volgens Brailsford, Wiggins, en Sky’s trainer Simon Cope bevatte de inhoud fluimucil, een middel tegen aandoeningen in de luchtwegen dat overigens niet op de lijst van verboden middelen staat. Sky kwam pas na lang aandringen door Ukad met een verklaring over de inhoud.

Vraagtekens

Maar daarmee zijn nog lang niet alle vraagtekens beantwoord. Waarom moest Cope met het pakketje naar Frankrijk vliegen terwijl het middel op het continent zonder doktersvoorschrift voor enkele euro’s te krijgen is? De bonnetjes ontbreken bovendien. Voor een ploeg die bekendstaat om zijn rigoureuze oog voor details een pijnlijke uitglijder.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Bradley Wiggins Beeld AFP
Bradley WigginsBeeld AFP

Ukad zet vooral vragen bij de mistgordijnen die de ploeg opwerpt, zei Sapstead voor de parlementaire commissie. Het eigen onderzoek door het Britse anti-dopingagentschap werd de voorbijgaande maanden gefrustreerd door de onbereidheid bij Sky om openheid van zaken te geven. Niet alleen bij Sky. Ook British Cycling hield de deur op slot, aldus Sapstead. De Britse wielerbond heeft een innige relatie met het profteam.

Brailsford en anderen bekleedden geregeld dubbelfuncties en beide kantoren worden slechts gescheiden door een systeemwand. Zo was het technisch-directeur van British Cycling Shane Sutton die Cope naar Frankrijk dirigeerde. Sutton kreeg overigens vorig jaar door de bond zijn ontslag aangezegd na beschuldigingen over misbruik en intimidatie.

Als je de wolken boven de successen van Wiggins (Tourwinnaar in 2012) en Chris Froome (2013, ’15 en ’16) moet omschrijven dan zijn die ondertussen donkergrijs. Van die met blauwe lucht en champagne ingevulde januari in 2010 is weinig meer over. De afgelopen zeven jaren zijn ingekleurd met uitglijders en controverses. Het overmatige gebruik van doktersattesten door Wiggins en Froome is bijvoorbeeld nog steeds niet opgehelderd.

Sutton kon de parlementaire commissie onlangs niet vertellen of Wiggins corticosteroïden (pijnremmers, red.) gebruikte voor zijn astma en hooikoorts of voor tijdelijke ziektes. Wiggins die donderdag de pers van zijn erf afjoeg, houdt net als Froome en Sky vol dat de dopingregels altijd zijn nageleefd.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Chris Froome Beeld Photo News
Chris FroomeBeeld Photo News

'Marginal gains'

De ploeg heeft echter de schijn tegen. Over wat precies die ‘marginal gains’ zijn waarmee Brailsford steevast het succes van Sky verklaart, blijft hij tot op heden uiterst vaag. Dat er willens en wetens grenzen worden opgezocht, is klip en klaar bij de ploeg die naar verluidt een budget van tussen de 30 en 40 miljoen euro ter beschikking heeft. ‘Control the uncontrollable’ is Brailsfords andere mantra. Werkelijk niets - trainingen, techniek, voeding - laat Sky aan het toeval over. Nou, bijna niets dan.

Als de ploeg in 2012 naar aanleiding van de dopingaffaires rond Lance Armstrong en Rabobank een schriftelijke verklaring eist van alle werknemers, beëindigen ploegleiders Steven de Jongh en Bobby Julich plots hun contract. Het blijkt een openlijke schuldbekentenis. Niet veel later komt uit dat Sky de oud-dopingarts van Rabo, Geert Leinders, inhuurde.

De affaires wierpen een zware schaduw over de sportieve successen. De vooruitzichten deze zomer, als Froome op jacht gaat naar zijn vierde Tourwinst, beloven vanwege het parlementaire onderzoek weinig goeds. Brailsford rest dan ook nauwelijks een andere keus dan een voortijdig afscheid van zijn bezoedelde wielerproject.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden