Wielerploeg Priem mag deelnemen aan Ronde van Frankrijk

WEMELDINGE, PARIJS (ANP) - De wielerploeg van TVM gaat naar de Ronde van Frankrijk. Ploegleider Cees Priem kreeg gisteren het verlossende woord uit Parijs.

De Zeeuw heeft inmiddels vijf renners definitief aangewezen voor zijn Tour-formatie. Dat zijn de Nederlanders Jelle Nijdam, Bart Voskamp en Maarten den Bakker en de Denen Jesper Skibby en Bo Hamburger. Steven Rooks maakt in elk geval geen deel uit van de ploeg. De Noordhollander had zelf al voor het seizoen te kennen gegeven geen interesse te hebben in de Tour.

De Tour-directie gaf ook wild-cards aan Brescialat, Kelme, Lampre en Polti. Belangrijkste afvallers zijn het Duitse Telekom met Olaf Ludwig en Erik Zabel, het Italiaanse ZG Mobili met Stefano Colage en Nelson Rodriguez en AKI met Dimitri Konisjev en Zenon Jaskula. Telekom en ZG zijn als reserve aangewezen.

Telekom reageerde ontzet. Het Duitse nationale telefoonbedrijf was voetstoots uitgegaan van selectie. Eind april, de dag voor Rundum den Henninger Turm op 1 mei, maakte het concern nog met tromgeroffel de verlenging van het contract met nog een jaar bekend. Daarmee is een bedrag van rond de acht miljoen gulden gemoeid. Met als belangrijkste oogmerk de Ronde van Frankrijk.

Twintig zeges

Ook ZG Mobili had op uitverkiezing gerekend. Ploegleider Savio wees op de twintig overwinningen dit seizoen, waaronder de zege van Colage in de Tirreno-Adriatico. “We hebben naar eer en geweten gehandeld”, verklaarde algemeen Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc. “Onze graadmeter bij de verdeling van de laatste vijf plaatsen waren de sportieve prestaties van de laatste tijd. Telekom kan geen aansprekende zegelijst overleggen. ZG wel, maar we moesten een keus maken. Voor Italië waren drie van de vijf laatste wild-cards het maximum”, zei Leblanc in Parijs. “ZG is eerste reserve.”

Het steekt de afvallers vooral dat de Tour-organisatie wel de Franse Chazal-ploeg een startbewijs heeft gegeven. De ploeg behaalde dit seizoen zegge en schrijve één overwinning. In april won Delbove een rit in de 'open' rittenkoers in de Vaucluse. Voor het overige pedaleert de formatie mee, meer ook niet. “Onbegrijpelijk”, oordeelt ook Cees Priem. “Maar goed dat is onze zorg niet. We hebben een startbewijs en proberen te bewijzen dat we het waard zijn. Twijfels hadden we niet, ondanks het feit dat af en toe berichten de kop opstaken dat we net buiten de selectie zouden vallen.'

Als de Tourdirectie aan de hand van de resultaten in de afgelopen Giro d'Italië had geoordeeld, was de ploeg aan de kant gebleven. Slechts drie van de negen renners haalden Milaan, zij finishten tussen de 95ste en 101ste plaats. De prestaties van de herboren Jelle Nijdam hebben ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld, evenals de opmars van sprinter Jeroen Blijlevens.

Italië is met zeven ploegen het sterkst vertegenwoordigd. Nederland neemt deel met twee ploegen, Frankrijk met vier, Spanje met drie, Andorra, België, de Verenigde Staten en San Marino elk met een.

De twintig ploegen, die op 1 juli met een proloog in St. Brieuc van start gaan, zijn: Banesto (Indurain, Nijboer), Brescialat (Podenzana), Carrera (Pantani, Chiappucci), Castorama (De las Cuevas), Chazal (Arroyo), Festina (Virenque), GAN (Boardman), Gewiss (Oegroemov, Berzin), Kelme (Cubino), Lampre (Fondriest), Groupement (Leblanc, Van Poppel), Lotto (Nelissen, Tsjmil), Mapei (Rominger), Mercatone Uno (Cipollini), MG (Bugno), Motorola (Mejia, Armstrong), Novell (Abdoesjaparov, Ekimov), ONCE (Jalabert, Zülle, Breukink), Polti (Gianetti), TVM (Nijdam, Skibby).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden