Wielercoach weegt heuvels en rivalen

interview | Het parcours van het WK op de weg vergt andere coureurs dan Niki Terpstra, zegt Johan Lammerts

EDO STURM

Zondagavond, dan mogen pers en afgevallen coureurs bij bondscoach Johan Lammerts verhaal komen halen. Na de wegrace voor de mannen, met of zonder wereldtitel op zak. Lammerts is het gezeur over zijn selectiekeuze voor het WK in Ponferrada beu, zegt hij geprikkeld tussen de Spaanse regenbuien door. "Ik lees van alles en nog wat, en dan denk ik: tja, ze mogen tegenwoordig zeggen wat ze willen."

Dat je het als bondscoach nooit goed kunt doen, daar ligt Lammerts niet wakker van, beweert hij. Wat hem stoort is dat de kritiek indirect, vaak via de sociale media, bij hem terechtkomt.

Dat was in aanloop naar de wereldkampioenschappen deze week al niet anders. Niki Terpstra twitterde een foto van zijn kalender met, bij 28 september, een dik kruis door de tekst 'WK Weg'.

Terpstra kwam vorige week bedrogen uit, na een mailtje van Lammerts dat de coureur was afgevallen voor zondag.

De winnaar van Parijs-Roubaix rekende zich heel lang bij de negen gelukkigen voor Ponferrada. Het WK is een soort sluitstuk geworden voor het wegseizoen. Het parcours vergt echter andere coureurs dan Terpstra, is de uitleg van de bondscoach. "Het heeft alles te maken met hier bergop rijden", wijst hij naar de groene heuvels buiten Ponferrada.

In het 18,2 kilometer lange parcours zitten twee klimmetjes, Confederación en Miramar. Op papier zijn ze weinig indrukwekkend: het hoogteverschil bedraagt op iedere bult nauwelijks 200 meter.

Wat volgens Lammert de keuze voor zijn selectie rechtvaardigt is de lengte van de wedstrijd: 254 km. De renners overbruggen in 14 ronden in totaal 4284 hoogtemeters. Dat maakt de twee heuvels zondag een almaar groeiende plaag voor de benen van de zwakke broeders, het formaat Pyreneeëncol zeg maar.

"Ik heb gekeken naar het parcours en de buitenlandse concurrenten in vorm: John Degenkolb, Simon Gerrans en Alejandro Valverde met name. Voor die condities heb ik het sterkst mogelijke team geselecteerd." Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter, Pieter Weening, Wout Poels, Wilco Kelderman waren al zeker van een plaats in de WK-ploeg. Lammerts vulde zijn selectie vorige week aan met Steven Kruijswijk, Stef Clement en Dylan van Baarle.

Die laatste is de vervanger van Robert Gesink. De kopman van Belkin hield de Ronde van Spanje twee weken geleden halverwege voor gezien vanwege problemen thuis.

Lammerts: "Een streep door de rekening, het afhaken van Gesink. Jammer, want Robert liet in Polen, maar met name in de Vuelta, zien dat hij momenteel een van de beste renners is."

Voor een favorietenrol moet je bij het thuisland zijn, meent Lammerts. Zijn houvast is dat het op een WK soms gek kan lopen, al bewezen de winnaars van de laatste jaren dat renners in topvorm zelden naast de hoofdprijs grijpen.

De troeven van de bondcoach zijn de uitblinkers van voorgaande weken. "Bauke Mollema reed vorige week geweldig in Canada. Dat geldt momenteel ook voor Tom Dumoulin." Beiden zijn de speerpunten in zijn tactisch plan, waarover Lammerts verder niet wil uitweiden.

Niet iedereen is overtuigd van het selectieve parcours in Ponferrada. In Kopenhagen in 2011 was een vergelijkbare bult opgenomen. Sprinter Mark Cavendish werd er met speels gemak wereldkampioen door de andere sprinters op hun nummer te zetten.

Terpstra zei tegenover de NOS dat je een dergelijk omloop als Ponferrada lastig kunt inschatten.

Lammerts: "Tegenwoordig mag iedereen iets roepen. Dat kan allemaal anoniem. Ik zit al veertig jaar in het wielrennen. Er zijn er bij die soms maar vijf jaar actief zijn en het beter menen te weten. Dat geeft ook niks, maar daar wil ik dan wel eens over discussiëren. Alleen niet over mijn selectie."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden