Wielerbaas McQuaid heeft jaarlijkse sneer weer afgevuurd

De wereldelite reed dezer dagen zijn rondjes op de wielerbaan in Kopenhagen. Op zo’n belangrijk wielertoernooi als het WK ontbreekt vanzelfsprekend niet de hoogste man van de UCI, Pat McQuaid. Afgelopen zaterdag trommelde hij de pers bijeen voor een haastig ingelaste persconferentie. McQuaid die wat te zeggen heeft, dat is geen sinecure, denk je dan. Heeft de UCI in deze dopingluwe dagen iets afwijkend geconstateerd bij deze of gene? Komt de internationale wielerunie terug op haar eerdere besluit de oortjes te verbieden of maakt McQuaid wereldkundig dat hij aftreedt als preses van een van de machtigste sportbonden?

De wens bleek weer eens de vader van de gedachte. McQuaid had de pers bijeengeroepen voor zijn jaarlijkse ritueel, namelijk het opstoken van de smeulende bermbrand rond de ASO, de Franse organisatie van de Tour de France. McQuaid had met lede ogen moeten toezien hoe grote wielerploegen met dikke miljoenenbudgetten met één penstreep buitenspel werden gezet. Hij sprak er schande van dat de ASO én haar Italiaanse evenknie RCS (Ronde van Italië), de Nederlandse ploegen Vancansoleil en Skil-Shimano van deelname afhielden aan de Giro en de Waalse klassiekers. Hij noemde de selectiecriteria van ASO en RCS ’middeleeuws’ en ’compleet belachelijk’.

Volgens de Ierse voorzitter van de UCI investeren sponsors van topteams jaarlijks meer dan 15 miljoen euro in hun ploeg. „Zij moeten soms tot zes weken voor de start van een wedstrijd wachten voordat ze weten of hun ploeg al dan niet mag deelnemen”, brieste McQuaid.

En zo werd de gezellige ambiance in Kopenhagen ineens overschaduwd door het al jarenlange voortetterende conflict tussen beide partijen. Niet dat iemand er echt van opkeek. De controverse tussen ASO en UCI is een repeterend kanon dat elk nieuw wielerseizoen wordt afgevuurd. Zo gaat het al jaren en zal het ook nog wel even duren.

De grote rondes willen baas blijven over hun eigen toko. Daarmee is bijvoorbeeld ASO verzekerd van sponsor- en tv-gelden, noodzakelijk voor het organiseren van de Tour of Luik-Bastenaken-Luik. Dat zij daarbij zelf willen bepalen wie er wel of niet mag starten, wekt de wrevel van de UCI. Die had enkele jaren geleden de ProTour, de wielerchampions league, uit de hoge hoed getoverd. Daarbij zat een verzekering voor sponsoren die een licentie afnamen, dat zij het hun ploeg naar de grote ronden en klassiekers konden sturen.

Skil-Shimano en Vancansoleil wisten van de risico’s, toen ze afzagen van een ProTour-licentie, dat deelname aan een grote koers geen automatisme is. Dat McQuaid het nu opneemt voor deze twee ploegen, wekt op zijn minst bevreemding. Zocht McQuaid naar een aanleiding om zijn jaarlijkse sneer richting ASO af te vuren? Het heeft er alle schijn van. Jammer alleen dat hiermee de deur tussen beide partijen weer voor een jaar in het slot valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden