Wiegersma schreef niet veel, maar wel raak

door Rinske Wels

Naar gisteren bekend is geworden is tekstdichter, schilder en decor- en kostuumontwerper Friso Wiegersma (80) maandag overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Hij leed aan kanker. Gisteren is hij in besloten kring gecremeerd.

Wiegersma was de partner van de cabaretier Wim Sonneveld. Hij maakte in eerste instantie alleen kostuums en decors voor zijn voorstellingen en ontwierp er affiches voor. Toen in 1962 met spoed een lied nodig was voor een tv-show van Sonneveld, vroeg deze zijn vriend of hij een ’flauwekullerig’ lied wilde schrijven. Dat werd ’Ze was een mooie meid’, en zo ontwaakte de tekstdichter in Wiegersma. Voor de eerste onemanshow van Sonneveld in het theater schreef Wiegersma ’Ze kon het lonken niet laten’ (Nikkelen Nelis), ’Gerrit’ en ’De zomer van 1910’. Zijn beroemdste liedjes zijn waarschijnlijk ’Het Dorp’ – een hertaling van ’La Montagne’ van Jean Ferrat, over zijn geboortedorp Deurne – en ’Telkens Weer’ uit de film ’Rooie Sien’, waarmee Willeke Alberti een hit had.

Het totale oeuvre aan liedjes van Wiegersma beslaat iets meer dan 70. Wat hij schreef was raak en had veel succes. In 2000 zei hij in deze krant: „Ik schrijf meestal verhalende teksten, want ik heb een hekel aan de ik-vorm. Ik leg het liever een ander in de mond. Ik wil niet op de barricade staan. Mijn teksten zijn nauwelijks geëngageerd. Daar ben ik te relativerend voor. En ik wil ook niet over mijn privé-leven schrijven.” Op aanraden van Sonneveld gebruikte hij het pseudoniem Hugo Verhage om zo de schijn van ’de ontwerper die ook zo nodig teksten moet schrijven’ tegen te gaan.

Na de dood van Sonneveld in 1974 leek het erop dat Wiegersma uitgeschreven was. Maar niets was minder waar. Rients Gratama vroeg hem om een tekst, daarna volgden artiesten als Frans Halsema, Erik Breij, Purper, Karin Bloemen en Willeke Alberti. Tussen alle drukke bedrijven door is Wiegersma altijd bezig gebleven met schilderen. Daar lag zijn hart: „Schilderen is een heel introverte, meditatieve aangelegenheid. Als schilder ben ik kwetsbaarder, daar komt mijn ascetische kant tot uiting.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden